La sfârșitul anilor `90, satul Rimetea, din județul Alba, atrăgea atenția Europei, după ce a primit premiul „Europa Nostra”, de la Comisia Europeană, pentru conservarea patrimoniului cultural material. A fost primul proiect de conservare a patrimoniului desfășurat în România.
Cetățenii au început să-și valorizeze patrimoniul arhitectural, în principal casele construite în secolele XVII-XIX. Și-au renovat casele de patrimoniu și au renunțat să-și construiască altele și au învățat să păstreze satul nesufocat de alte construcții.
Satul este situat în nordul Depresiunii Trascăului, la o altitudine medie de 550 de metri. Este înconjurat de masive montane și este străbătut de râul Rimetea. Rimetea se află la 24 km de Aiud și la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la rețeaua de drumuri naționale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul național DN75, la limita de sud a județului Cluj.
În Rimetea sunt aproximativ 300 de case, din care mai mult de jumătate au fost restaurate pâstrându-se arhitectura inițială. Cea mai veche casă a aparținut unui miner, meseria fiind una cu tradiție în zonă.
De ce se spune despre Rimetea că e „satul în care soarele răsare de două ori”
Sătenii au strâns obiecte vechi pe care le-au găsit în gospodăriile personale și au înființat un muzeu etnografic vizitat acum de 12.000-14.000 de turişti pe an. Turiştii care vor să plece cu o amintire pot lua acasă produse tradiţionale făcute de gospodinele din sat sau suveniruri de la meşterii locali.
La 5 kilometri distanţă de satul Rimetea se află Cetatea Colţeşti. Se poate merge cu maşina până în apropiere, însă pentru a ajunge în cetate turiştii trebuie să facă o drumeţie de un sfert de oră. Cetatea Colţeşti a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un vârf abrupt al unei stânci, pentru că acolo se refugiau localnicii de invaziile tătarilor.
Astăzi se mai păstrează o parte din ziduri şi turnurile laterale. Cel nordic, înalt de 20 de metri, poartă şi acum inscripţia familiei care a construit cetatea. Din 2010, cetatea se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Alba.
Despre Rimetea se mai spune că este satul în care „soarele răsare de două ori”. În lunile de vară, două creste ale munților se „înalță” astfel încât, soarele răsare după prima, dispare după a doua și apare din nou mai târziu, după câteva minute.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: