Povestea peșterii care a fost descoperită din întâmplare de niște muncitori

FOTO: Zátonyi Sándor/Wikimedia Commons
FOTO: Zátonyi Sándor/Wikimedia Commons

E un muzeu subteran de un kilometru jumătate, cu schelete de creaturi dispărute acum 15.000 de ani și formațiuni carstice. Peștera urșilor este situată în Chișcău, Bihor și are anual 200.000 de vizitatori. Este un interes din partea publicului pe măsura locului? Se pare că nu, de vreme ce are același număr de vizitatori cât are un mall din Capitală, într-o singură zi. Dar Peștera urșilor trebuie vizitată măcar o dată în viață.

Povestea sa este pe măsură. A fost descoperită dintr-o întâmplare, în 1975: se executau lucrări la o carieră din apropierea satului Chișcău, Bihor și o spărtură din zid i-a atras atenția unuia dintre muncitori. Traian Curta încă trăiește în sat și se fălește cu descoperirea sa. Rolul său nu se oprește la cel de descoperitor. După ce a descoperit comoara din adâncuri, Traian Curta a raportat minunea șefilor săi care însă voiau să acopere la loc spărtura și să continue lucrările.

Speologii din Stei au aflat de descoperire și au început să facă demersuri pentru a salva peștera. În privința scheletelor găsite, la început nu se știa despre ce specie e vorba. Mai ales că dimensiunea lor nu avea de-a face cu ceea ce știm noi că ar trebui să arate un urs. Scheletele animalelelor descoperite aveau 4 metri înălțime în două labe și cântăreau o tonă.

În Peștera Urșilor se află și un schelet complet din specia Ursus Spelaeus, dar din nefericire nu poate fi văzut de public fiindcă se află în Rezervația Științifică, unde au acces doar cercetătorii.

Chiar și-așa, există foarte multe alte lucruri de văzut în peștera din Chișcău. Formațiunile carstice sunt impresionante și înglobează secole de istorie a pământului. Și chiar la intrare este o porțiune îngustă numită Galeria Oaselor, cu pereții înțesați de oase și cranii de urși, în care se mai vede încă și spărtura de la explozia care a dus la descoperirea peșterii.

Dacă v-au plăcut fotografiile, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.