Povestea copiilor care se nasc în aer. Ce se întâmplă dacă vii pe lume într-un avion

avion
Foto: Lars_Nissen_Photoart / pixabay.com

În anul 1990, Debbie Owen a născut într-un avion al companiei British Airways care zbura pe ruta Ghana – Marea Britanie. I-a pus fiicei sale numele de Shona Kirsty Yves, inițialele formând cuvântul „SKY” („cer” în limba română), relatează CNN.

La 25 de ani de la nașterea sa la peste 10.000 de metri altitudine, Shona lucrează în industria de turism și a devenit foarte interesată de studierea fenomenului „copiilor născuți în avion”.

La graniță, vameșii care îi verifică documentele sunt întotdeauna uimiți atunci când văd că, la locul nașterii, în pașaportul ei este scris „născută într-un avion”.

În 1990, mama ei, Debbie, a intrat în travaliu pe când se întorcea la Londra. În acel moment a fost mutată la clasa I, iar însoțitorii de zbor au făcut un anunț prin care solicitau ajutorul oricărei persoane care avea pregătire medicală.

Femeia a avut noroc deoarece la bordul avionului se afla un medic olandez, Wym Bakker, care fusese în Ghana tocmai pentru a ajuta mai multe femei să nască.

“Întotdeauna mi s-a spus că m-am născut pentru a călători, iar acum lucrez în industria de turism”, a povestit Shona, care lucrează ca director de marketing online pentru un tour-operator de lux.

Cu timpul, Shona a devenit tot mai interesată de fenomenul copiilor născuți în avion, așa că a decis să studieze subiectul pentru disertația ei la finalul masteratului de la Universitatea Goldsmiths din Londra.

„S-a creat un fel de comunitate a noastră”

„Când îmi spun povestea, întotdeauna sunt întrebată: „Cât de rară e chestia asta?”. Sau „câți copii s-au născut într-un avion?” Și nu știam ce să răspund. Așa că în momentul în care îmi făceam disertația m-am gândit că asta este marea mea șansă de a petrece 6 luni studiind cât de mulți suntem”, a explicat ea pentru CNN.

nascut in avion
Shona Owen s-a născut într-un avion în anul 1990. Foto: Facebook

„A fost într-adevăr interesant să citesc toate aceste povești și să vorbesc cu alte persoane care s-au născut în avion. Mama mea a cunoscut o altă femeie care a născut în avion, am vorbit cu piloții, și s-a creat un fel de comunitate a noastră”, a explicat tânăra.

Shona a cunoscut-o și pe Debs Lowther. Debs l-a născut pe fiul ei Jonathan cu doar 4 luni înainte de nașterea Shonei, tot într-un avion al British Airways, care călătorea pe ruta Malawi – Marea Britanie.

Cele mai multe companii aeriene nu păstrează date ale acestor nașteri, așa că statisticile sunt dificil de obținut. Însă povestea Shonei este rară, deoarece companiile aeriene au reguli menite să protejeze femeile gravide și să împiedice o eventuală naștere la altitudine.

Ce naționalitate are copilul?

Deși cifrele variază, cele mai multe companii le permit femeilor însărcinate să călătorească până în cea de-a 36 săptămână de sarcină, mai notează CNN. Însă din cea de-a 28-a săptămână femeia însărcinată trebuie să prezinte un document semnat de un doctor în care este menționată data orientativă la care se așteaptă să nască (o sarcină obișnuită are 40-42 de săptămâni).

Totuși, astfel de cazuri însă există.

În mai 2015, Ada Guan și Wes Branch zburau de la Calgary la Tokyo în momentul în care Ada a născut deasupra Oceanului Pacific. La bordul avionului se aflau mai mulți medici, care au ajutat-o să nască.

În octombrie 2015, o femeie care zbura de la Taipei la Los Angeles a intrat în travaliu și a născut o fetiță sănătoasă cu ajutorul unui medic aflat în avion.

Una dintre problemele care apar în cazul copiilor născuți în avion este naționalitatea. Legile statelor variază destul de mult în această privință. De exemplu, în Marea Britanie cetățenia nu este acordată automat celor care se nasc pe teritoriul acestei țări (sau în spațiul aerian al statului).

În schimb, în Statele Unite ale Americii, chiar dacă un copil se naște în apele teritoriale ale SUA sau în spațiul său aerian, copilul este automat un cetățean american. Principiul aplicat este cunoscut sub numele de „jus soli” (“dreptul pământului”).

Foto: Lars_Nissen_Photoart / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

15 imagini uimitoare cu oameni care s-au îmbrăcat întâmplător precum obiectele din jur
Renașterea Luncii Dunării. Secat de comuniști, coridorul verde al României își caută un nou chip
S-a inventat betonul pe care nu se pune gheața sau zăpada

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.