Polițiștii care au relații cu interlopi vor fi chemați la audieri

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că urmează în următoarea perioadă să fie chemați la audieri și trași la răspundere toți polițiștii din țară care au legături cu rețelele infracționale.

„Poliţiştii care au legături, conexiuni cu reţele infracţionale sunt în vizorul poliţiştilor care îşi vor face datoria, în următoarea perioadă, la nivelul întregii ţări. După Caraş-Severin, în zilele următoare, poate chiar de azi, şi în alte judeţe, poliţiştii care au legătură cu o reţea infracţională vor fi chemaţi la audieri”, a anunţat ministrul de Interne.

Anunțul vine după ce au fost făcute mai multe pecheziții la Caraș-Severin, în urma cărora cinci suspecți au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore, iar față de altul s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cel pus sub control judiciar este prefectul de Caraș Severin, Matei Lupu, care și-a anunțat demisia din funcție. Mai multe percheziții au fost făcute în Caraș-Severin, inclusiv la sediul Poliției și locuințele unor polițiști.

Șeful Serviciului Arme din IPJ și alți polițiști sunt bănuiți că au luat mită pentru a divulga subiectele de la examene în favoarea unor persoane care voiau arme, dar nu făceau cursuri.

Membrii grupului infracțional sunt bănuiți că au obținut beneficii materiale de la persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme. Concret, reprezentanții societății comerciale autorizate în domeniul armelor și al munițiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică și practică, la finalizarea cărora cursanții susțineau un examen în fața unei comisii formate din polițiști specializați.

În cazul promovării examenului, cursanților li se elibera un certificat de absolvire care stătea la baza eliberării autorizației de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore.

Înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.

„Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate și au existat cazuri în care persoane care domiciliau în județele limitrofe și care nu reușeau să promoveze examenele în județele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reușita era garantată”, arată DGA.

Întrebat cum tratează cazul, ministrul Marcel Vela – fost prefect de Caraș-Severin – a răspuns că îl tratează „ca pe o boală”.

„Îl tratez ca pe o boală care trebuie tratată cu multă cerelitate, cu responsabilitate și cât mai urgent, motiv pentru care DGA și-a făcut pe deplin datoria, este pe front împreună cu procurorii DIICOT. La Caraș-Severin, cei care au greșit vor plăti, în urma anchetelor penale se va decide clar vinovăția celor implicați în această rețea”, a mai spus ministru Vela.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.