Petre Daea a decis: Cel mult 5 porci într-o gospodărie

pesta porcină africană
Foto: Chun-San / pixabay.com

Petre Daea a emis un ordin de ministru al Agriculturii prin care interzice creșterea în gospodării a mai mult de cinci capete de porci.

Ordinul de ministru a intrat deja în vigoare și inspectorii încep să îl pună în aplicare în toată țara. Restricția nu are legătură cu epidemia de pestă porcină care a lovit începând de anul trecut România, ci cu un act normativ în care sunt clasificate fermele de porci din țara noastră.

”Începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, se precizează într-o informare a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cei care doresc să crească mai mulți porci în gospodărie sunt obligați să se înregistreze la registrul comerțului.

Potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, au fost stabilite dimensiunile exploatațiilor de creștere a suinelor, după cum urmează:

a) fermă de suine de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
b) fermă de suine mică – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-20 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
c) fermă de suine medie – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 21-130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg;
d) fermă de suine mare – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg.

Mai mult, crescătorii de porci din zonele care nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare ca urmare a evoluției pestei porcine africane, sunt obligați să respecte unele măsuri.

Ei pot cumpăra porci doar din zonele unde nu a fost semnalată boala, animalele trebuie să fie înregistrate, verificate veterinar, iar vânzarea acestora se poate face doar dacă sunt crotaliate, înregistrate în BND și după obținerea documentelor sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică din localitatea de proveniență.

Mai mult, cetățenii care cresc porci trebuie să aibă salopetă și cizme, fiind interzisă intrarea în adăpostul porcilor cu haine de stradă. Potrivit reglementărilor care au intrat în vigoare în 18 martie, este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale, cât și lăsarea acestora în libertate.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: