Schimbare majoră. Românii cu prea puține clase nu vor mai primi permis auto

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit la școală cel puțin 11 clase, anunță profit.ro.

Guvernul vrea să introducă această restricție pentru a reduce la jumătate numărul de decese rezultate din accidente rutiere în următorii 3 ani.

Interdicția eliberării carnetului de șofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusă de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislație rutieră.

Acest obiectiv este inclus într-o Comunicare a Comisiei Europene cu titlul „Pentru un spațiu european de siguranță rutieră: orientări pentru politica de siguranță rutieră 2011-2020”. Documentul Comisiei propune reducerea la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere și încurajează statele membre să contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii naționale în domeniul siguranței rutiere.

Accident în lanț pe Autostrada Soarelui. Ce viteze aveau prima și ultima mașină

Din momentul în care Guvernul va schimba legislația, cine nu a terminat la școală 11 clase (adică învățământul obligatoriu) nu va mai primi permisul de șofer auto. Prin această restricție, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăța regulile de circulație și de a analiza în trafic indicatoarele rutiere, mai notează profit.ro.

În România, învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar (5 ani, inclusiv clasa pregătitoare), învățământul gimnazial (4 ani) și primii 2 ani ai învățământului secundar superior (liceul). Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 11 clase încetează la vârsta de 18 ani.

Restricția va fi introdusă alături de alte măsuri, precum verificări mai dese a șoferilor trecuți de o anumită vârstă pentru ca aceștia să dovedească faptul că mai sunt apți să conducă un autovehicul.

Premieră în România. Prima mașină înmatriculată fără timbru de mediu

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.