Premieră în România. Prima mașină înmatriculată fără timbru de mediu

Tribunalul Sălaj a decis că o maşină poate fi înmatriculată fără achitarea timbrului de mediu. Hotărârea vine după ce Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene a decis în această vară că taxa este ilegală. Prima maşină în cazul căreia s-a obținut decizia favorabilă a fost înmatriculată în luna septembrie, anunță Digi24.

Sentința favorabilă a fost obținută de Iulia Costina, o avocată din Zalău, care a cerut înmatricularea fără timbru de mediu a unui microbuz pentru că taxa era mult prea mare pentru clientul ei (în jur de 2.000 de lei).

Ea a explicat că, prin instituirea acestei taxe, autoturismele care sunt importate sunt discriminate în raport cu cele aflate pe piața internațională.

După decizia instanței, zeci de șoferi au cerut înmatricularea mașinilor fără să plătească timbrul de mediu. Acum, pe rolul Tribunalului Sălaj sunt înregistrate alte 50 de cereri de acest gen. Reprezentanții Prefecturii Sălaj au anunțat că vor respecta decizia instanței, mai notează sursa citată.

De asemenea, și autoritățile din județul Dolj au anunțat că se vor conforma deciziei Curţii Europene de Justiţie.

Şoferii care au achitat taxa de timbru de mediu după 15 martie 2013 pot să ceară în instanță restituirea ei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dispare taxa auto, apar impozite mari pentru mașinile poluante

Primul sistem automatizat de închiriere a bicicletelor din România

https://greatnews.ro/necumintenia-rusilor-clip-bizar-despre-istoria-romaniei-postat-de-ambasada-rusiei-cum-reactionat-mae/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.