Polițiștii de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fac în această dimineață trei percheziții în Capitală într-un dosar de evaziune fiscală în care mai multe persoane sunt suspectate că au cumpărat, în 2016, din spațiul intracomunitar, autoturisme second-hand pe care le-au vândut apoi în România, fără a înregistra în contabilitate veniturile. Prejudiciul este estimat la 5,5 milioane de lei.
„Din datele şi probele administrate a rezultat presupunerea rezonabilă că bănuiţii au achiziţionat, în cursul anului 2016, din spaţiul intracomunitar, autoturisme second-hand, în valoare de aproximativ 20.000.000 de lei, pe care ulterior le-au comercializat pe teritoriul României, fără a înregistra în contabilitate veniturile realizate”, transmit polițiștii.
Potrivit Adevarul.ro, Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF a anunțat că va continua verificarea achizițiilor intracomunitare de autovehicule second-hand și le va reține pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceștia au cumpărat mai mult de două autoturisme pe an.
„Sunt controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât şi pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de provenienţă.
În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme şi utilaje agricole la mâna a doua şi o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs”, a informat ANAF.
Potrivit ANAF, de la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 de milioane de lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane de lei.
Reprezentanții autorităților le recomandă celor care vor să își cumpere o mașină second hand să evite plata în numerar și să solicite vânzătorului toate documentele fiscale ale autoturismului și să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar prețul de pe factura emisă include TVA de 19%.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: