Persoanele cu dizabilități care au activat o perioadă de timp în câmpul muncii amenință cu proteste, după ce au aflat că vor avea o pensie mult mai mică în urma recalculării pensiilor.
Deși oamenii vor continua să primească pensia în plată, nu cea recalculată, pensionarii sunt nemulțumiți deoarece mulți ani de acum înainte pensia lor nu va mai crește (pensia recalculată, mai mică, va fi cea care se va indexa cu rata inflației, nu pensia în plată).
Conform noii legi, persoanele care nu au un stagiu complet de cotizare primesc mai puține puncte la pensie.
Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, a declarat la postul de televiziune Digi 24 că oamenii cărora le-au scăzut pensiile sunt disperați. Ea a dat exemple de oameni cărora pensiile le-au scăzut și cu 60%.
De pildă, unui economist care a muncit 11 ani și 8 luni pensia i-a scăzut cu 60%, de la 4.067 de lei la 1.662 de lei.
Unui psiholog ce a avut un stagiu contributiv de 20 de ani, pensia i-a fost redusă cu 54%, de la 3.480 de lei la 1.620 de lei.
Un alt exemplu este cel al unei contabile care a muncit 16 ani, și căreia pensia i-a fost tăiată cu 60%, ajungând de la 3.085 de lei la 1.230 de lei.
„Toate eforturile acestor persoane sunt acum anulate. Pentru că o persoană imobilizată ca să ajungă la serviciu zi de zi are nevoie de ajutorul familiei. De multe ori un membru al familiei a renunțat la viața proprie ca să o ajute”, a declarat Daniela Tontsch.
„Suntem disperați pentru că situația economică din România nu este favorabilă nici pentru noi. Oamenii efectiv plâng, abia rezistă. Costurile legate de dizabilitate sunt mari, sunt costuri asociate afecțiunii, pentru hrana diversificată”, a mai spus președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.
Potrivit Danielei Tontsch, dacă legea nu este îndreptată, persoanele cu dizabilități vor ieși în stradă în 16 septembrie.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: