Mai mulți pensionari România care și-au cumpărat bilete de tratament în stațiunea Voineasa din județul Vâlcea au avut parte de un sejur îngrozitor, relatează publicația „Libertatea” într-un reportaj amplu.
28 de pensionari au cumpărat bilete la preț redus prin Casa de Pensii la Hotelul Lotru din Voineasa, ce are camere de 2 și de 3 stele.
Turiștii au descoperit că au fost cazați în camere cu mobilier foarte vechi, pline de praf și mucegai, cu saltele umede, molii, frigidere defecte și WC-uri stricate.
Unii dintre ei au plecat din stațiune mai devreme de teamă să nu se îmbolnăvească din cauza camerelor insalubre.
„Nu puteam dormi în infecțiile alea, în mizerie, poate te și îmbolnăvești de ceva”, a povestit pentru „Libertatea” Adriana, o pensionară care a plecat din hotel după o noapte.
Mariana, și ea pensionară, a venit în Voineasa pentru tratament și gimnastică medicală. Pentru sejurul de 16 zile din Voineasa a plătit 846 de lei, jumătate din pensia ei. Deoarece frigiderul din camera sa era stricat, femeia a trebuit să-și țină roșiile pe balcon. „Am șters cu șervețele dezinfectante peste tot, am dat cu dușul pe jos, am curățat eu, că nu puteam să stau aici”, a mai povestit ea.
Pensionarii s-au plâns și de faptul că mâncarea primită nu a ținut cont de regimul lor alimentar. Liliana, o turistă diabetică, a cerut pâine neagră, deoarece aceasta conține mai puțini carbohidrați, însă a fost refuzată: „Au spus că ei nu se deranjează să îmi ia pâine neagră.”
Hotelul Lotru din Voineasa nu primește alți turiști în afară de pensionarii ce vin cu bilet prin Casa Națională de Pensii Publice. Hotelul este administrat de Blocul Național Sindical (BN SIND Balneo Turism SRL).
Directoarea generală a BNS, Steluța Enache, a declarat că suma alocată pentru mâncare pentru fiecare persoană pe zi este de 75 de lei: „Noi respectăm exact ce ne-am angajat în contractare. Am scris în contractare că le dăm pâine normală, ce am mai trecut în meniu, noi fix aia respectăm […] nu poți să-i dai pâine neagră și fructe în fiecare masă și legume de nu știu care.”
În hotelul cu șase etaje sunt peste 160 de camere, dintre care 24 sunt renovate, iar unele sunt renovate parțial, adică au doar mobilierul schimbat. Directoarea a mai spus că pensionarii au plătit doar pentru două stele, deci nu puteau fi mutați în camerele renovate, care sunt de 3 stele plus.
Enache a invocat și lipsa banilor pentru a justifica faptul că cele mai multe camere ale hotelului nu au fost renovate.
BN SIND Balneo Turism SRL a avut în 2022 un profit net de peste două milioane de lei (circa 400.000 de euro). Societatea deține 5 unități de cazare, iar pentru 4 dintre ele deține au contract cu Casa de Pensii pentru anul 2023.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: