Pe cine dăm vina pentru înfrângerea României?

Handbalistele din România au pierdut în fața extraordinarei echipe a Norvegiei, ”după o partidă fantastică și încântătoare, scor 33-35”, însă această descriere de pe site-ul Campionatului Mondial cuprinde doar o mică parte din evenimentele extraordinare petrecute în semifinala de la Herning, în Danemarca.

România a pierdut aseară un meci, însă a câștigat ceva mult mai prețios decât o medalie. Niciodată până aseară, fetele noastre nu au arătat atât de multă încredere și hotărâre. Obișnuite să-și fure singure căciula la turneele finale, unde s-au jucat ani de-a rândul cu nervii românilor, pierzând în maniere extrem de dezamăgitoare, handbalistele României au făcut un meci mare împotriva nordicelor. S-au luptat pentru șansa lor din prima și până în ultima secundă.

”Pentru noi!”. Așa au răspuns aseară fetele noastre, după fiecare time-out, la întrebarea: ”Pentru cine jucăm?”. ”Pentru noi!”. Până acum, răspunsul era ”România!”.

Handbalistele române s-au trezit, în sfârșit, la realitate. Suedezul Tomas Ryde a făcut minuni cu moralul echipei, a zgândărit cu abilitate orgoliul și a mizat just pe experiența jucătoarelor, pe care le-a lăsat să se exprime liber pe teren, Rezultatele au fost încântătoare.

Ada Nechita a arătat că este o extremă de clasă mondială, Oana Manea a marcat mai multe goluri (6) decât cel mai bun pivot al lumii și cea mai jucătoare a meciului, norvegianca Heidi Loke (5), Valentina Elisei Ardean a fost, din nou, exemplară. Dacă nu ar fi fost acel reflex extraordinar al grațioasei Kari Grimbso, în ultimele secunde ale timpului regulamentar, România ar fi sărbătorit azi o victorie adusă de chiar de Valentina.

Într-un meci atât de strâns, precum cel de aseară, României i s-au pus și bețe în roate. Arbitrii sloveni Lah și Sok au împins puțin, cu tandrețe, de a spate, echipa Norvegiei.

Suedezul Ryde, de altfel un antrenor foarte calm, a fost foarte nervos din cauza prestației arbitrilor.

„În mod normal eu nu mă agit pe margine, dar chiar m-am enervat la deciziile arbitrilor. Au fost câteva foarte proaste, împotriva noastră. Eliminările au fost circ curat. Au influențat prea mult meciul. Niciodată nu am fost mai furios!”, a spus antrenorul României.

Însă, nu din cauza arbitrilor a pierdut aseară România. Nu se poate da vina nici pe ghinion, deși s-a manifestat din plin în defavoarea fetelor noastre, și nici pe spectatori, care au fost încântați cu 70 de minute de spectacol sportiv de cea mai bună calitate.

Nu putem da vina nici pe lipsa banilor, aproape toate jucătoarele naționalei fiind foarte bine plătite. Nu putem da nici măcar vina pe lipsa investițiilor în handbalul juvenil, pe numeroasele defecte ale Federației Române de Handbal.

Nu putem da vina nici pe vedeta Cristina Neagu (de neoprit în triumful dramatic cu Danemarca, din ”sferturi”, 31-30), când a marcat jumătate din golurile tricolore, a fost blocată de apărarea nordică. A înscris doar de opt ori, fiind totuși cea mai bună marcatoare a României și a meciului, alături de extraordinara norvegiancă Nora Mork.

De ce a pierdut, atunci, România? Pentru că Norvegia e o echipă prin definiție. Iar handbalul este un sport de echipă. În ciuda fanteziei și a splendidei ambiții românești, nordicele au făcut, și separat și împreună, o partidă perfectă.

România a pierdut aseară o semifinală de Campionat Mondial. Echipa iese mâine din nou pe parchet, de la 15:45, pentru medaliile de bronz. Adversară îi va fi surpinzătoarea națională a Poloniei. Mai târziu, în finală, Norvegia întâlnește Olanda.

Recomandările editorilor GreatNews: