Apar panouri anti-vaccinare în tot mai multe orașe din România. „E un atentat la sănătatea publică”

vaccin
Charlottei Cleverley-Bisman i-au fost amputate toate cele 4 membre la vârsta de 7 luni deoarece a fost infectată de boala meningococică, o boala acută cauzată de bacteria Neisseria meningitidis. Vaccinul meningococic previne această boală. Sursa: Pam Cleverley, Perry Bisman (Wikimedia Commons)

În orașele Brașov, Iași și Cluj-Napoca au apărut mai multe panouri publicitare care îi îndeamnă pe oameni să nu își vaccineze copiii.

„Vaccinurile NU sunt sigure. Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile!”, este mesajul scris pe unul dintre aceste panouri.

Raed Aradat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a criticat apariția acestor panouri în spațiul public.

„Acest panou publicitar a apărut la Brașov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iași și Cluj. Înțeleg că este o campanie de “informare” sau mai bine zis DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile „nu sunt sigure”. Oare lipsa vaccinării este mai sigură? Lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel puțin să lase copilul cu invaliditate pe viață. Uitați-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectați de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinați și a decesului unora dintre ei”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

„O astfel de campanie are nevoie de finanțare iar concepția este una diabolică… se vrea să spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să intre pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că “ Vaccinurile NU sunt sigure”, o afirmație care nu are niciun fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei”, continuă mesajul secretarului de stat.

panou anti-vaccinare brașov
Panou anti-vaccinare din Brașov. Foto: Facebook

Potrivit lui Arafat panoul conține un „mesaj direct, fals și periculos ce vine să submineze toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România: „Aici nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare ce trebuie să fie garantat tuturor ci de o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate dovezile cumulate pe parcursul a zecilor de ani arătând că vaccinarea a dus la scăderea mortalității și invalidității la nivelul întregului mapamond. Mai vrea cineva să vada copii mutilați în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva o boală precum variola să reapară?”.

„Cei care concep astfel de campanii, foarte bine gândite de altfel, trebuie să fie responsabilizați din punctul meu de vedere, cel putin aducându-i la o dezbatere adevărată în fața publicului având prezenți experți adevărați în domeniul bolilor infecțioase și al epidemiologiei ca să-i explice cum stau lucrurile și cu ce se joacă în final.. cu viața copiilor și cu siguranța populației! Astfel de afiș, care nu arată în mod clar din partea cui este mesajul, nu trebuie să rămână și trebuie îndepărtat. Conținutul este un atentat la sănătatea publică a populației și nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere”, a mai scris Raed Arafat.

15 adevăruri cruciale despre vaccinuri pe care orice părinte din România ar trebui să le știe

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.