Pământul e în mare pericol. ”A început o nouă perioadă de extincție”, susțin trei universități americane

Planeta Pământ (wikimedia.org)
Planeta Pământ (wikimedia.org)

Un studiu realizat de trei universități din Statele Unite susține că Pământul a intrat într-o nouă perioadă de extincție, iar primele victime ar putea fi oamenii.

Raportul, la care au lucrat oameni de știință de la prestigioasele universități Stanford, Princeton și Berkeley, precizează că vertebratele dispar la o rată de 114 ori mai mare decât în condiții normale, scrie BBC.

”Intrăm în a șasea perioadă de extincție în masă”, a spus unul dintre autori, amintind că precedentul eveniment similar a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii, după ce un meteorit ar fi lovit Pământul.

”Dacă situația actuală va continua, viața va avea nevoie de milioane de ani să își revină, în timp ce specia noastră poate să dispară repede”, a adăugat Gerardo Ceballos, care a semnat studiul.

Cercetătorii au analizat rata de dispariție a vertebratelor pe parcursul istoriei Pământului și au descoperit că nivelul actual este de 100 de ori mai mare decât în condiții normale.

Peste 400 de vertebrate au dispărut doar din anul 1900 până în prezent, o pierdere care, în condiții normale, ar fi trebuit să aibă loc pe o perioadă de 10.000 de ani, susțin cercetătorii.

Studiul susține că poluarea, schimbările climatice și defrișările sunt principalele cauze ale situației actuale, iar ecosistemele suferă pe toată suprafața Pământului. Cercetătorii spun că polenizarea pe care o fac albinele ar putea dispărea în doar trei generații umane.

”Sunt multe exemple de specii, din toate părțile lumii, care sunt, de fapt, deja moarte. Le tăiem multora creanga de sub picioare”, a avertizat și profesorul Paul Ehrlich, de la Stanford University.

Potrivit datelor oficiale publicate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, cel puțin 50 de specii se apropie în fiecare an de dispariție. Aproximativ 41% dintre amfibieni și un sfert din mamifere sunt amenințate cu extincția.

Lemurienii, de exemplu, pot să dispară ca specie în doar câțiva ani. Cercetătorii susțin că 94% dintre lemurieni sunt amenințați, iar o cincime din toate speciile care trăiesc în insula Madagascar, habitatul acestor mamifere, sunt în faza critică. Lemurienii sunt vânați pentru carne, iar pădurile în care trăiesc sunt tăiate într-un ritm alarmant.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: