Societatea Ornitologică Română și Federația Coaliția Natura 2000 România au lansat campania Oprește barbaria, salvează ciocârlia!
Campania vine ca reacție a societății civile la masacrul păsărilor ce ar urma să fie declanșat de noua formă propusă a Legii Vânătorii, aprobată de Camera Deputaților, la sfârșitul lunii februarie.
Noua lege permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, majorarea perioadei de vânătoare pentru anumite specii de păsări cu până la trei luni și deschiderea vânătorii de păsări în rândul străinilor.
Inițiatorii campaniei Oprește barbaria, salvează ciocârlia! cheamă toți românii iubitori de natură să se alăture demersului și să semneze petiția pentru oprirea proiectului de lege în forma propusă. Petiția poate fi semnată AICI.
„Patru sunt principalele probleme ale Legii Vânătorii în forma propusă și aprobată de Camera Deputaților. Prima este că se încalcă dreptul la proprietate garantat de Constituție deoarece se permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, a doua este că pentru 18 specii de păsări perioada de vânătoare este majorată cu până la trei luni, fapt ce duce la periclitarea unor specii pentru că vânătoarea se va suprapune peste perioada de împerechere. Cea de-a treia problemă este că numărul de exemplare care pot fi vânate va fi stabilit prin Ordin de ministru fără consultarea custozilor ariilor protejate și a altor organizații interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolemă este că legea deschide vânătoarea păsărilor cântătoare în rândul străinilor, care, după cum știm din experiență, fac adevărate băi de sânge. Prin campania „Oprește barbaria, Salvează ciocârlia!” ne dorim să transmitem un mesaj clar românilor și parlamentarilor că legea în forma propusă este periculoasă pentru tot ce înseamnă natură în România și că ea trebuie respinsă”, a declarat Luminiţa Tănasie, reprezentanta Federaţiei Coaliţia Natura2000 România.
Potrivit acesteia, actualul cadrul legislativ al vânătorii prezintă o serie de probleme, care duce la un impact negativ major asupra speciilor de păsări din România, iar adoptarea unor noi reglementări prin noua formă propusă va crea și mai multe probleme, haos și confuzie.
Ciocârlia de câmp se mai vânează doar în șase țări din UE
Ciocârlia de câmp, una dintre cele mai iubite păsări din România și inspirație pentru mari muzicieni ai lumii, printre care și George Enescu prin Rapsodia Română nr. 1, este alături de graur, sturzul cântător, pițigoi, privighetoare, gâsca cu gât roșu și alte 18 specii, pe lista păsărilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.
În Uniunea Europeană, ciocârlia de câmp se mai vânează doar în șase țări, respectiv Grecia, Italia, Franța, Cipru, Malta și România, în restul țărilor fiind interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%.
Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale, limbile acestor păsări fiind considerate delicatese și vândute astfel restaurantelor din Europa.
Liber la masacru pentru străini
În forma propusă, Legea Vânătorii va deschide piaţa către vânătorii străini care vor putea vâna în România doar în baza permisului de vânătoare. Mai mult, se vor introduce facilități pentru transportarea vânatului în afara țării, ceea ce va conduce la un masacru în rândul păsărilor cântătoare.
„România este una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoarea acestui tip de păsări. Dacă până acum străinii puteau vâna doar pe bază de invitație de la un administrator român de fond cinegetic, acum străinii pot organiza ei singuri vânători de păsări, adevărate măceluri. De exemplu, în 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau în Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate. Este clar că dacă continuăm așa, vom mai auzi și vedea păsări cântătoare doar la muzeu”, a explicat Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt din partea Societății Ornitologice Române.
Propunerea legislativă este iniţiată de parlamentarii Florin Iordache, Ion Mocioalcă, Florin Pâslaru, Angel Tîlvăr, Petru Gabriel Vlase, Aurel Vlădoiu, Ioan Chelaru, Ion Rotaru (PSD), Kelemen Atilla-Béla-László (UDMR),Bogdan Ciucă (PC) și a fost adoptată de Camera Deputaţilor în 25 februarie, cu 303 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” şi 16 abţineri.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Povestea fraților care filmează sălbăticia din pădurile Bucovinei
Schimbare importantă pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc
Povestea bunicului Lazăr, meșterul care repară morile de apă din vremea lui Mihai Viteazu
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: