Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății le-au cerut țărilor celor mai lovite de pandemia de coronavirus să „se trezească”, să vadă care este realitatea din teren și să „preia controlul”, în loc să se piardă în dispute, relatează AFP, potrivit ndtv.com.
„Oamenii trebuie să se trezească. Cifrele nu mint. Situația de pe teren nu minte”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situații de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
De la izbucnirea epidemiei în China la finalul anului trecut, noul coronavirus a infectat 11,1 milioane de oameni și a ucis peste 529.000. Aproape toate țările de pe Glob au fost lovite.
Joi, 2 iulie, a fost înregistrat recordul de număr de cazuri în 24 de ore la nivel planetar: nu mai puțin de 209.379 de cazuri au fost înregistrate în această zi. Până în data de 2 iulie numărul de cazuri la nivel mondial dintr-o singură zi nu depășise niciodată pragul de 200.000.
Vineri, 3 iulie, numărul a fost aproape același: 209.028.
Cele două Americi reprezintă regiunea cea mai lovită. În SUA se înregistrează atât cele mai multe cazuri, cât și cel mai mare număr de decese dintre toate țările din lume. Iar în America de Sud, state precum Brazilia, Peru, Chile și Mexic sunt și ele copleșite de numărul mare de infectări.
Întrebat despre situația din Brazilia și Mexic – state care renunță la carantină în ciuda creșterii numărului de infectări și de decese – Ryan a atras atenția că „prea multe țări ignoră ceea ce le spun datele”.
„Sunt motive economice adevărate pentru care țările trebuie să își repună economiile în funcțiune. Este de înțeles, dar nu poți nici să ignori problema. Problema nu va dispărea ca prin minune”, a mai afirmat specialistul.
Potrivit acestuia, în loc de a pune o întreagă țară în carantină, statele ar putea încerca să relaxeze restricțiile în zonele cu o transmitere mai slabă a virusului, pe care să îl țină sub control prin măsuri precum distanțarea fizică, spălatul pe mâini, testare, anchete epidemiologice și izolarea cazurilor.
Însă, în zonele în care virusul se răspândește necontrolat, măsurile stricte ar putea fi de neevitat, a mai spus el.
„Dacă țările merg înainte cu strategia de relaxare fără să aibă capacitatea de a gestiona posibilul număr (mare – n.r.) de infectări, atunci ajungem în cel mai rău scenariu. Dacă sistemul de sănătate nu mai face față, și mai mulți oameni vor muri”, a declarat specialistul OMS.
Foto: icsilviu / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: