Omenirea află lucruri noi despre univers: A fost depășită viteza luminii!

Large Hadron Collider, CERN. Foto: nasa.gov

Cercetătorii de la CERN au anunțat ieri că au înregistrat particule care călătoresc mai repede decât lumina – o descoperire care ar putea demonta una dintre legile fundamentale ale universului emise de Albert Einstein.

Antonio Ereditato, purtătorul de cuvânt al echipei de cercetători internaționali, a precizat că măsurătorile făcute în ultimii trei ani au arătat că neutrinii lansați în acceleratorul de particule au ajuns la destinație cu 60 de nanosecunde mai devreme decât ar fi făcut-o lumina.

”Avem o mare încredere în rezultatele noastre. Am verificat și reverificat orice ar fi putut să modifice rezultatele, însă nu am găsit nimic”, a precizat Ereditato, citat de The Telegraph.

Această descoperire ar putea să submineze teoria relativității restrânse, emisă în 1905 de către Albert Einstein, care precizează că viteza luminii este o ”constantă cosmică” și că nimic în univers nu se poate deplasa mai repede.

Peste 15.000 de neutrini – particule foarte mici care există în cosmos – au fost lansați de la CERN către Gran Sasso, la 730 de kilometri depărtare, unde există detectoare gigantice.

Lumina ar fi ajuns acolo în 2,4 miimi de secundă, însă neutrinii au ajuns cu 60 de nanosecunde mai repede. Existența neutrinilor, particule sub-atomice elementare cu o masă extrem de mică, formate în urma unor reacții nucleare, cum ar fi cele din interiorul Soarelui, a fost confirmată în 1934.

Chiar și așa, aceste particule încă îi fascinează pe fizicieni. Neutrinii pot trece nedetectați prin aproape orice materie, chiar și pe distanțe foarte lungi. Milioane de neutrini trec prin corpul uman în fiecare zi.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă la Therme, paradisul termal deschis lângă București
Omul de afaceri care a salvat cu elicopterul 72 de turiști blocați la Bâlea
Se construiește un tren ultramodern care să lege România de Grecia