Obicei al românilor în vacanță, criticat aspru pe internet. „Nu cred că putem da vina pe lipsurile comunismului”

Foto: Andrei Niculescu (Facebook)

Obiceiul românilor de face risipă de mâncare atunci când merg în vacanță, fie că este vorba de micul dejun de tip bufet sau de mesele de la all inclusive, a fost criticat pe rețeaua de socializare Facebook.

„Salutare! Suntem in Sinaia la un hotel cunoscut si vreau sa va aduc in atentie comportamentul turistilor romani la micul dejun. Oameni buni, de ce nu va puneti in farfurie putin si daca mai aveti nevoie puteti sa va ridicati si sa va mai puneti?

De ce vreti sa va faceti un bufet la masa? Nu va pare rau cand plecati de la masa si o lasati asa?

De ce sa se arunce atata mancare? Nu cred ca putem da vina pe lipsurile comunismului in aceasta situatie deoarece vorbim de o familie tanara cu doi copii…”, a scris Andrei Niculescu pe grupul de turism „Vacanțe do it yourself”.

Mulți dintre internauți au fost de acord cu turistul care a atras atenția asupra acestui comportament.

„Cineva spunea ca „excesul inseamna saracie”. Aceasta poate fi deviza romanului majoritar, care e bantuit de frica de saracie, iar cu cat se flexeaza in societate mai mult ca „are cu ce” , cu atat mai mult isi tradeaza conditia, independent de contul bancar…”, a spus un utilizator.

„Am fost la un training unde te serveai la timpul mesei. In ultima zi de training vorbeam de cum cultura si trecutul unei tari ne influenteaza. Si trainerul ne-a intrebat: cati dintre voi ati lasat mancare in farfurie? Si ati facut asta pt ca v-ati pus mult stiind ca oricum va puteti ridica a doua oara sa luati portie in plus daca aveti nevoie? (era destul pt toata lumea sa ia portie extra).

Asa am inceput o conversatie despre mentalitatea din spatele acestui comportament: saracia pe care o percepem, faptul ca vedem totul ca pe o competitie si ne este frica sa nu ramanem fara. Faptul ca nu avem incredere in noi ca daca vrem mai mult din ceva o sa gasim atunci cand e nevoie, nu trebuie sa adunam acum ca hamsterii.

Faptul ca cu cat mai mult ne comportam asa, cu atat mai mult intarim si promovam acest fel de a vedea lumea. De atunci, si acasa, ma uit la cat imi pun in farfurie si imi spun ca e ok, daca am nevoie de mai mult, pot sa iau mai mult la timpul potrivit. De s-ar uita mai multi in interior sa vada de unde vin obiceiurile de genul…”, a explicat altcineva.

Alții au atras atenția că este mai greu să eviți risipa atunci când ai copii: „Per total aveti dreptate insa stiind cum e sa ai 2 copii care sunt mofturosi (chiar daca explici si doresti sa aiba si ei cele mai bune intentii) e posibil ca acestia sa doreasca de exemplu crenvusti si dupa ce au gustat sa zica ok, nu imi plac …chiar daca de exemplu acasa mananca 3 bucati la micul dejun. Si mie mi s-a intamplat sa isi doreasca cei mici ceva si dupa ce au gustat sa nu le placa. De foarte multe ori. Nu mi se pare ok nici ca eu sau sotul sa mancam ceva ce nu ne place sau ce nu am ales, doar ca sa mancam ce au lasat cei mici. Ce vreau sa zic ca da, se intampla des sa vedem persoane ce pun prea mult in farfurie pentru toata familia insa sunt situatii in care ajungi sa nu se consume tot fara rea intentie”

Iar alți internauți au spus că nu doar românii fac risipă: „Eu nu înțeleg de ce romanul trebuie tot timpul să se uite în ,,curtea vecinului”? Pe bune? Ați fost la all inclusiv în Turcia să vedeți ,,festinul” de pe mesele rușilor, ucrainenilor, nemților și englezilor?”.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.