Oamenii de ştiinţă s-au răzgândit: Vinul roşu nu e bun pentru sănătate!

Vinul roşu nu este atât de bun pentru sănătate pe cât se credea până acum. FOTO: Mick Stephenson/Wikimedia Commons
Vinul roşu nu este atât de bun pentru sănătate pe cât se credea până acum. FOTO: Mick Stephenson/Wikimedia Commons

Vinul roșu este nociv pentru sănătate, susține un nou raport al experților britanici, care contrazice informațiile despre beneficiile acestei băuturi alcoolice.

Raportul va fi publicat vineri, însă jurnaliștii britanici au reușit să afle câteva dintre noile informații despre vinul roșu, despre care se credea că ajută în lupta cu cancerul, bolile de inimă sau pierderile de memorie când este băut cu moderație.

Este pentru prima oară după două decenii când doctorii avertizează că nu există un nivel ”sigur” de consum al alcoolului, indiferent cât de mic este, dar și că riscul de îmbolnăvire cu diferite tipuri de cancer crește odată cu fiecare pahar de vin roșu.

”Raportul va trimite un mesaj clar asupra pericolelor la care se expun cei care beau alcool”, a precizat o sursă pentru The Telegraph.

Cercetarea a fost demarată în 2012 și s-a concentrat asupra legăturilor dintre consumul ocazional de alcool și problemele de sănătate.

Guvernul britanic recomandă bărbaților să nu bea mai mult de 300 de mililitri de vin roșu pe zi, în timp ce femeile sunt sfătuite să consume doar un pahar de 150 de mililitri.

Chiar și așa, oamenii nu ar trebui să bea zilnic, ficatul având nevoie de două zile pentru a se recupera.

Un studiu recent realizat de University College London a descoperit că persoanele care au renunțat la alcool pentru patru săptămâni au înregistrat progrese consistente în ceea ce privește activitatea ficatului, presiunea sângelui și nivelul colesterolului, având șanse mai mici de a se îmbolnăvi de diabet sau alte boli ale ficatului.

Specialiștii spun că beneficii similare pot fi atinse, chiar mai ușor, prin mișcare fizică și o alimentație sănătoasă.

Au fost descoperite și beneficii ale consumului de vin roșu. Cercetătorii americani și cei coreeni au găsit că un compus care se găsește în strugurii roșii ajută la blocarea procesului prin care cresc celulele de grăsime, ajutând la oprirea îngrășării.

De asemenea, cancerul la creier și la gât este ținut la distanță de vinul roșu, deși acesta poate avea un efect nociv când vine vorba de alte tipuri de cancer.

Recomandările editorilor GreatNews:

Scrisoarea unui român din SUA către Iohannis: „V-ați recuperat România, ne-ați pierdut pe noi”
„Salariu” record din meditaţii, obţinut de un profesor din România
O româncă, în topul celor mai de succes tineri din SUA cu o afacere de milioane de dolari