Oamenii care „devin” cărți luptă împotriva căsătoriei timpurii și a abandonului școlar

spanțov
Tinerii din Spanțov, Călărași. Foto: Fundația PACT

Abandonul școlar și căsătoria timpurie, profesori care le interzic elevilor să se înscrie la Evaluarea Națională sau la BAC pentru a nu “trage în jos” școala, părinți care își retrag copiii de la școală pentru a lucra – acestea sunt o parte dintre problemele cu care se confruntă tinerii din comunitățile rurale din sudul României.

Însă tinerii din Găujani (Giurgiu), Spanțov (Călărași), Făcăeni (Ialomița) și Valea Corbului (Argeș), alături de Fundația PACT, provoacă schimbarea și caută soluțiile potrivite pentru problemele cu care se confruntă, se arată într-un comunicat de presă al fundației remis GreatNews.

În cadrul proiectului „Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie”, tinerii din cele 4 localități au pregătit câte 4 evenimente culturale de tip „Cafenea publică”, „Biblioteca Vie” și „Teatru Forum” pentru a atrage atenția asupra nevoilor lor.

„Biblioteca Vie” pune în prim-plan oamenii și poveștile lor. Mai exact, oamenii devin cărți, se întâlnesc cu publicul, iar fiecare cititor poate să își aleagă pe rând câte o carte. Această metodă are în vedere conștientizarea stereotipurilor și a prejudecăților cu care fiecare dintre noi se poate confrunta.

„Teatrul Forum” este un tip de teatru al oprimaților. Această formă de teatru este un mijloc de împuternicire și rezolvare a problemelor, în special pentru că publicul este implicat în ”piesa” jucată. Ei pot urca pe scenă pentru a înlocui unul dintre personaje și pentru a juca ”rolul” diferit, oferind soluții.

„Cafeneaua Publică” este o metodă de dezbatere și consultare prin care participanții sunt implicați în găsirea unor răspunsuri pe anumite teme, pas cu pas. Aceștia sunt așezați la mese, fiecare masă având o temă dată și o gazdă. După un anumit timp, prin rotație, participanții trec de la o masă la alta, discutând astfel toate temele din ”cafenea” și propunând soluțiile pe care ei le cred potrivite.

Iată calendarul evenimentelor:

luna interculturală fundația pact
Foto: Fundația PACT

„Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor. „Luna Interculturală” are în vedere crearea acestui spațiu de susținere și implicare în comunitate, folosindu-se de metode creative pentru a provoca o schimbare. În cadrul celor 4 evenimente din fiecare comunitate, tinerii vor pune în practică ceea ce învață și organizează de câteva luni, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor lor și a găsi soluțiile potrivite împreună”, a declarat Laura Greta Marin, manager de proiect și reprezentant al Fundației PACT.

În urma celor 16 evenimente, ce vor aborda probleme precum abandonul școlar, căsătoria timpurie, educația tinerilor și nevoia de modele pozitive din comunitate, tinerii din cele 4 comunități vor crea un plan de acțiuni, pe baza soluțiilor și a resurselor descoperite, pe care îl vor prezenta autorităților locale.

Toate cele 16 evenimente fac parte din „Luna Interculturală”, o activitate inclusă în proiectul „Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea” și aduc în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

Pentru a-i încuraja, Fundația PACT a creat pe Facebook și o galerie a visurilor amânate, unde oamenii își pot povesti aspirațiile și dorințele în câteva rânduri.

„Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Americanii caută babysitter. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să muncești peste Ocean
La volan prin Europa. Cele mai atractive oferte de muncă pentru șoferi
Reduceri eMAG laptopuri. Top 10 oferte