O țară europeană interzice fumatul în mașină în preajma copiilor

Britanicilor li se interzice, începând de azi, să-și aprindă țigara în mașină în prezența unui minor. Specialiștii care au lucrat la această lege spun că astfel se evită ca minorii să devină minori pasivi.

Această lege prevede și amenzi. Astfel, șoferii sau pasagerii care fumează în mașină în prezența unui copi va primi o sancțione de 50 de lire, potrivit agerepres.ro.

Potrivit unui studiu al Fundației Pulmonare Britanice, în fiecare săptămână, peste 430.000 de copii sunt expuși în mod pasiv fumului în mașini.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, măsurile cele mai drastice în ceea ce privește fumatul în public sunt luate în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania și Ungaria.

În Andorra, din 2010, instituțiile publice și private au opțiunea, însă nu obligația, de a crea locuri speciale pentru fumători, dar care să fie separate de restul clădirii.

În Polonia, fumatul în spații publice, inclusiv în cluburi și restaurante, este interzis din 2010. Se poate fuma doar afară, în spații special amenajate. De asemenea, nu se fumează pe trotuare sau în stațiile de autobuz. De asemenea, în Ungaria fumatul este interzis în baruri și restaurante din 2012.

În luna martie, senatorii au votat o lege prin care „se interzice complet fumatul în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare, de stat și private”. Legea urmează să fie supusă votului și în Camera Deputaților.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a venit cu o completare la această lege și cere ca „fumatul să fie interzis complet în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante și în alte unități de alimentație publică”.

„Este foarte important că Senatul României a făcut acest prim pas în interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice. Consider însă că interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă şi la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unități de alimentație publică, nu doar în instituțiile publice, modificare susţinută de societatea civilă prin numeroase petiţii, dezbaterea şi consultarea publică organizată la Cluj întărind acest demers. Nu putem avea „jumătăţi de măsură” când vine vorba de sănătatea copiilor noştri!”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj, în susținerea legii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima stație din România în care se așteaptă autobuzul pe canapea, ca acasă
Un șerif american predă lecții în România
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.