O tânără cercetătoare din România va fi premiată de Barack Obama

Viviana Grădinaru (YouTube)
Viviana Grădinaru (YouTube)

Viviana Grădinaru are 35 de ani și este cercetător principal la California Institute of Technology. În acest an, ea a primit, alături de alți 104 oameni de știință, premiul Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers.

Este cea mai importantă distincție acordată de președintele Statelor Unite ale Americii tinerilor cercetători și oameni de știință.

Viviana Grădinaru va fi prezentă la ceremonia de premiere, care va avea loc la Washington, în primăvară, unde îl va întâlni pe președintele Barack Obama.

”Aceşti cercetători aflaţi la începutul carierei lor, sunt deschizători de drum pentru eforturile noastre de a face faţă şi de a înţelege provocări pornind de la schimbările climatice până la sănătate şi bunăstare”, a transmis preşedintele american, Barack Obama, într-un comunicat al Casei Albe, citat de Adevărul.

Premiile au fost instituite de Bill Clinton, în 1996, și recompensează cercetarea inovativă și angajamentul oamenilor de știință în beneficiul comunității.

Viviana Grădinaru a dezvoltat, în premieră, o tehnică prin care corpul unui șoarece poate avea un aspect transparent, această metodă fiind extrem de utilă în medicină, pentru studierea sistemului nervos, dar și a felurilor în care se răspândește cancerul în organism.

Viviana Grădinaru a absolvit Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui în 2000, iar apoi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, devenind profesor universitar la Universitatea Caltech din California.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu
Şofer prins în timp ce conducea cu o viteză record pentru România
Proiecte de case din lemn rotund. 3 modele superbe, în stil tradițional