O superbă imagine arată cât de bine e organizată o haită de lupi

Potrivit unor estimări făcute de autorități, în România ar exista un număr de aproximativ 3.000 de lupi. Însă specialiștii spun că cifrele sunt ușor „umflate”, iar cifrele ar fi cu 25-30% mai mici.

Una dintre explicații ar fi că acest lucru le-ar da vânătorilor dreptul să le reducă numărul, pentru că aceste specii de pradă ar afecta vânatul – căprior, cerb sau mistreț.

La sfârșitul anilor `60, comuniștii au redus simțitor numărul de lupi, ajungându-se la un număr de aproximativ 1.500 în pădurile României. Lupii gri din România sunt mai mici decât verișorii din nordul Rusiei. Ajungă la o lungime de 1,4 metri și cântăresc în medie 60 de kilograme.

În munții Carpați, de obicei nu sunt haite de mai mult de șapte lupi pe o suprafață de până la 250 de kilometri pătrați. Există o lege din 1996 care protejează populația de lupi din România, însă cu toate acestea, potrivit specialiștilor, în jur de 300 de exemplare sunt împușcate în fiecare an în timpul sezonului vânătoare și din cauza braconajului.

Ieri, o imagine cu o haită de lupi a devenit virală printre utilizatorii români ai Facebook-ului. Fotograful Chadden Hunter a surpinsă o haită de lupi în Rusia. Administratorii paginii de Facebook a Parcului Natural Vânători Neamț au explicat modul de organizare a haitei, iar postarea a înregistrat peste 19.000 de share-uri și peste 27.000 de like-uri.

„Primii trei lupi sunt cei mai slabi și bolnavi. Ei imprimă ritmul de mers întregii haite. Dacă ar fi invers, ei ar rămâne în urmă și vor pieri. În caz de ambuscadă, ei sunt primii sacrificați. Mergând în față, aceștia bătătoresc poteca prin zăpadă, pentru a economisi puterile celor din urmă lor.

Sunt urmați de cinci lupi puternici care formează avangarda, iar în mijloc se află averea haitei – 11 lupoaice. Apoi, alți cinci lupi care formează ariergarda.

Și ultimul, aproape izolate de haită, este conducătorul. El trebuie să-și vadă toată haita, pentru a o controla, dirija, coordona și a da comenzile necesare”, e explicația imaginii.

Haita de lupiPrimii trei lupi sunt cei mai slabi si bolnavi. Ei imprima ritmul de mers intregii haite. Daca ar fi…

Posted by Parcul Natural Vanatori Neamt on Tuesday, December 15, 2015

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

FOTO: Tjflex2/Flickr
FOTO: Tjflex2/Flickr

Un primar dă case gratuite pentru familiile care se mută la țară

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.