Un român a descoperit o comoară din argint veche de 2.000 de ani

ulcica cu denari
Ulcica avea 92 de denari romani imperiali din argint. Foto: adevarul.ro

Un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani, relatează adevarul.ro.

Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Duminică, 3 mai, el a descoperit cu un detector de metale o adevărată comoară, nu departe de Piatra Neamţ. Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.).

„Duminica trecută am avut parte de o detecţie de suflet. Am avut norocul de a descoperi o ulcică de lut cu 92 de denari imperiali romani, din argint. Este un vis devenit realitate, dintotdeauna mi-am dorit enorm de mult să descopăr aşa ceva. Emoţiile şi doza de adrenalină au trecut mult de limita admisă. Pentru mine, această descoperire valorează mai mult decât tot aurul din lume. Întregul tezaur a fost predat conform legii“, a precizat Marius Irimia pentru sursa citată.

Arheologul amator va primi până la 45% din valoarea comorii

Specialiştii sunt de părere că denarii de argint ar putea proveni din schimburile comerciale pe care localnicii le aveau cu romanii în secolul al III-lea d.Hr.

marius ioan irimia
Marius Ioan Irimia. Foto: adevarul.ro

Monedele şi ulcica în care au fost găsite au fost predate Direcţiei Judeţene de Cultură şi vor ajunge la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt, unde vor fi supuse unei expertize pentru a fi datate cu exactitate.

Tezaurul va fi apoi prezentat publicului în cadrul unei expoziţii, iar cel care a găsit monedele va fi recompensat cu până la 45% din valoarea pe care o va stabili evaluatorul.

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen. În urmă cu doi ani el a găsit, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de denari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, datau din vremea împăraţilor Hadrian, Domițian şi Marcus Aurelius.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Invenție românească: cutia ce te apără de virușii de pe internet
Atlasul frumuseții, admirat de către Oprah Winfrey
Politicienii români au pus gând rău aplicației Uber. Șoferii riscă amenzi uriașe