O lecție de bun simț. Cea mai simplă „coloană oficială” a unui premier european

Premierul olandez Mark Rutte, pe bicicletă. Foto: Twitter @demishevich

Dacă, în Bucureşti, trecerea unei coloane oficiale este un eveniment banal, cotidian, în alte oraşe europene aceste coloane sunt folosite numai şi numai când este mare nevoie de ele.

De exemplu, premierul olandez foloseşte foarte des bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă, dar şi la unele întâlniri de lucru, relatează hotnews.ro.

Şi premierul conservator al Marii Britanii, David Cameron, a fost văzut adesea pe bicicletă, fiind chiar unul dintre politicienii care au făcut eforturi pentru promovarea acestui mijloc de transport în oraş.

Duminică seară, peste 1000 de persoane au participat la un miting în Bucureşti, pentru a cere demisia ministrului Gabriel Oprea.

Manifestanţii au scandat „Oprea, demisia” şi „Ponta, demisia” în faţa Ministerului de Interne şi a Guvernului. O petiţie online care cere demisia lui Oprea a fost semnată deja de peste 15.000 de oameni.
Oamenii cer demisia lui Oprea, ministrul respinge acuzațiile

Protestele vin după ce, în data de 20 octombrie, un poliţist care făcea parte din coloana oficială a ministrului Oprea a căzut într-o groapă, pe o şosea din Bucureşti. În ciuda eforturilor medicilor, poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa. Deşi groapa era semnalizată, s-au pus câteva întrebări, printre care şi una referitoare la necesitatea coloanei oficiale. Potrivit legislaţiei, doar preşedintele, premierul şi cei doi preşedinţi ai camerelor Parlamentului au dreptul la coloane oficiale.

Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale. O anchetă va stabili dacă deplasarea lui Oprea, în acea zi, era una urgentă.

Luni dimineaţă, la aproape o săptămână de la accident, Gabriel Oprea a dat primele declaraţii despre eveniment.

„Din respect pentru familia lui, am ales să nu fac declaraţii publice imediat după accident sau înainte de înmormântare. […] În ceea ce mă priveşte, referitor la speculaţiile că aş fi folosit fără drept coloana oficială, vă asigur că sunt nefondate”, a spus Oprea, citat de agerpres.ro.

Dumincă, preşedintele Iohannis le ceruse premierului Ponta şi ministrului Oprea să vină de urgenţă în faţa microfoanelor, pentru a da lămuriri în acest caz. Şeful statului a adăugat că este inadminisibil ca Guvernul să facă abstracţie de acest accident.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.