O biserică din România e în topul celor mai frumoase din lume

FOTO: Vargatamas/Wikimedia Commons
FOTO: Vargatamas/Wikimedia Commons

Unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din lume se află în România, potrivit cotidianului The Telegraph. Este vorba despre biserica din Viscri, satul care l-a fermecat pe prințul Charles al Marii Britanii. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pe primul loc se află o catedrală din Columbia, pe locul al doilea o biserică din Norvegia, urmată de una din Iran și pe locul al patrulea un lăcaș de cult din Franța.

Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. De-a lungul vremii, fortificația a suferit numeroase schimbări.

De exemplu, în secolul XVIII s-a construit un al doilea cordon de zid în jurul cetăţii, păstrat azi la înălţimea de numai un metru, cu lipsuri pe laturile de nord-est şi sud-est.

În incintă, coridorul de apărare a fost înlocuit printr-un şopron, acoperit într-o singură pantă, ce coboară de pe coroana curtinei către un zid mai scund, ridicat la 3-4 m distanţă de curtină, şi având 19 mari intrări dreptunghiulare.

De asemenea, în secolul XIX, bastionul din est şi-a pierdut nivelul de apărare, caturile inferioare au fost transformate în locuinţe cu încălzire, iar catul superior a servit, până în anii 1960, pentru păstrat slănina.

Cetatea a fost restaurată în 1970, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul UNESCO.

Iată și celelalte biserici din topul făcut de The Telegraph:

LOCUL 1. Las Lajas Sanctuary, Colombia                                       FOTO: Martin St-Amant/Wikimedia Commons 

Las Lajas Sanctuary, Colombia  FOTO: Martin St-Amant/Creative Commons

LOCUL 2. Borgund Stave, Norvegia                                                           FOTO: zoetnet/Wikimedia Commons  

LOCUL 3. Biserica Bethlehem, Iran                                                                      FOTO: Wikimedia Commons  

4. Capela Notre Dame du Haut, Franța                                                    FOTO: Valueyou/Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.