Ministerul Educației introduce noi materii pentru elevi

Ministerul Educaţiei va introduce, începând cu anul şcolar 2015-2016, patru noi discipline opţionale, în oferta centrală de Curriculum la decizia şcolii (CDS).

Noile materii opționale care vor fi introduse sunt Joc şi mişcare (clasa pregătitoare, clasele I şi a II – a), Educaţie pentru prevenirea riscului rutier (învăţământ primar), Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală (ambele pentru liceu).

Programele şcolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate prin ordin de ministru.

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că programa şcolară pentru disciplina opţională Joc şi mişcare accentuează “rolul pe care activităţile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor de 6-8 ani şi valorifică potenţialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii şcolarităţi”.

În ceea ce privește disciplina opţională Educaţie pentru prevenirea riscului rutier, pentru toate clasele din învăţământul primar, aceasta urmăreşte pregătirea elevilor pentru viaţă prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulaţie pe drumurile publice şi de manifestare a unei conduite preventive.

Demersul Ministerului Educaţiei vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a perioadei 2011 – 2020 ca „Decada Acţiunii pentru Siguranţa Rutieră”, ale cărei obiective sunt stabilizarea şi reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educaţional pentru sensibilizarea şcolarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule.

Disciplina opţională Educaţie pentru dezvoltare “propune o abordare de tip inter şi transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabilă sau cetăţenia globală”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Muzeu roman, înființat cu fonduri europene
Spital pentru copii, renovat cu ajutorul voluntarilor

Un adolescent a devenit erou național datorită curajului său
Geniu, la 13 ani. Cel mai tânăr masterand din Europa este din România
5 porți de vis pentru grădina ta. Le poți construi singur, din lemn, piatră sau fier
13 obiceiuri culinare care te dau de gol că ești român
Inspectorii de la ANAF, huiduiți în Vama Veche