Noaptea Muzeelor 2019. Care sunt marile surprize de anul acesta

Noaptea Europeană a Muzeelor este unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de peste an. Manifestarea adună mii de muzee și instituții culturale din zeci de țări europene. România marchează și ea această ,,noapte liberă la muzeu’’ în acest weekend, pe data de 18 mai. Elevi, tineri, părinți și bunici sunt așteptați să participe în acest an la expoziții inedite, să viziteze muzee de nișă și să facă parte din cartiere creative.

Festivalul Noaptea Muzeelor se află la cea de-a 15-a ediție și este parte a proiectului Noaptea Europeană a Muzeelor 2019. Este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. În România, evenimentul este organizat pe plan național, de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).

Noapte albă la muzeele din București

Înscrise în această ,,cursă contra-cronometru’’ sunt Muzeul Național al Țăranului, Muzeul Național de Istorie Naturală ,,Grigore Antipa’’, Muzeul Căilor Ferate Române, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești-Mogoșoaia. De asemenea, deschise vor fi și Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul Universității Politehnica. În total 33 de instituții din București participă la această noapte albă.

Ce este nou la ediția din 2019?

Anul acesta vom asista la un traseu inedit, un traseu care ne va plimba prin săli de teatru, galerii de artă, studiouri, universități, filarmonici, biblioteci, licee, bănci, cartiere creative, o casă ecologică, o moară de hârtie și altele, se arată în comunicatul organizatorilor.

Spatiile nou intrate in circuitul Noptii Muzeelor 2019 sunt Muzeul de Arta Recenta (MaRe), Muzeul Tablourilor in Miscare – Qreator, Muzeul Recordurilor Romanesti, Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si Teatrul de Revista Constantin Tanase.

Teatrul de Revista „Constantin Tanase” va sustine, intre orele 21.30 si 00.30, demonstratii si sesiuni de initiere in tainele dansului. O premiera o reprezinta participarea unui partid politic, cu o expozitie care va explica de ce trebuie sa votati in 26 mai. Expunerea Partidul Uniunea Salvati Romania (USR) este deschisa in Bulevardul Aviatorilor Nr. 9 intre 18.00 si 24.00 .

Evenimente culturale interesante sunt promise si de Kaustik Bucuresti, The Institute Bucuresti, Casa Over4 Bucuresti, Muzeul Parfumului, Muzeul Tiriac Collection, Muzeul BCR, Liceul de coregrafie ,,Floria Capsali’’, ARCUB, Galateca si Fundatia Calea Victoriei.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Noptii Muzeelor poate fi consultat pe site-ul oficial.

BlackCab, serviciul de transport pentru Noaptea Muzeelor 2019

O alta noutate a editiei din acest an a Noptii Muzeelor in Bucuresti este legata de transportul celor interesati sa viziteze institutiile culturale. Descarcati harta obiectivelor din capitala la urmatorul link: http://noapteamuzeelor.org/wp-content/uploads/harta/Harta2019.pdf si chemati taxiul. O cursa cu masinile BlackCab poate fi rezervata pe site-ul companiei, prin telefon sau cu ajutorul aplicatiilor mobile. Clientii aflati la prima cursa pot primi o reducere de 100% in limita a 35 de lei, folosind codul NM100, si o reducere de 50% pentru clientii existenti BlackCab, folosind codul NM50.

Pe plan national, au fost inscrise peste 100 de muzee si entitati culturale diverse, care provin din 35 de judete.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.