Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, joi seara, că epidemia de coronavirus ar putea atinge vârful în România în a doua parte a lunii aprilie, iar numărul bolnavilor ar putea ajunge la aproximativ 10 – 15.000 de cazuri.
„Vârful pandemiei îl văd în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar îl văd mai ascuţit sau mai domol, în funcţie de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar şi populaţia prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate. Poate fi în jur de de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu.
Poate fi din cazuri uşoare şi medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesită suport, şi atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive şi vom avea şi decese”, a declarat Nelu Tătaru, la TVR1.
De asemenea, Nelu Tătaru a mai spus că o eventuală relaxare a restricțiilor ar putea fi luată în calcul în luna mai, dacă numărul de îmbolnăviri și decese va scădea.
„Să ne gândim cam la două săptămâni după ce va trece vârful, să putem relaxa, în condiţiile în care vom respecta în continuare nişte precauţii. Pe final de mai, în măsura în care numărul de cazuri noi vor scădea şi numărul de decese nu se va mai accentua”, a precizat Tătaru, întrebat despre momentul în care vor începe ridicate restricțiile.
Bonusul de 500 de euro se va acorda pe toată perioada pandemiei
Ministrul Sănătății a precizat că bonusul de 500 de euro pentru medici este un spor de periculozitate și va fi acordat personalului sanitar care este direct implicat în lupta împotriva infecției pe toată perioada pandemiei.
„Este un spor de periculozitate care se dă efectiv pe toată perioada pandemiei, pentru toţi cei care lucrează în context de infecţie COVID. Este un spor care vine pentru ceva ce nu a mai fost, pentru ceva care este necunoscut, pentru ceva care are şi o mortalitate mare, dar şi o rată de îmbolnăvire mare. (…)
Acest stimulent nu este doar pentru Suceava, este pentru tot ceea ce înseamnă personal medical superior, mediu şi auxiliar implicat în lupta împotriva infecţiei COVID (…), pentru toate secţiile, pentru toate compartimentele care au pacienţi sau tratează pacienţi cu infecţie COVID, care investighează sau care consultă.
Aceşti pacienţi care sunt consultaţi trec prin anumite sectoare. Toate aceste sectoare vor primi această sumă în cuantum de 2.500 lei. Este un spor de periculozitate şi vreau să-l tratăm ca un spor de periculozitate care va fi dat pe perioada pandemiei”, a declarat Tătaru la Digi24.
Cauza dezastrului de la Suceava
Ministrul Sănătății Tătaru a spus, într-un interviu pentru Digi24, că la Suceava este un focar de infecție cu noul coronavirus din cauza unor probleme legate de funcționarea sistemului sanitar din județ, dar și din cauza atitudinii generale a populației, care nu a respectat normele de prevenție.
”Nu era respectată distanțarea socială în spital după cum nu era respectată în toată Suceava (…) Sunt oameni pe stradă, nu poartă mască sau o poartă incorect”, a spus Nelu Tătaru, după cele două vizite făcute la Suceava.
Pe lângă afluxul mare de persoane venite din străinătate, o cauză importantă este că un număr mare de pacienți nu au declarat acest lucru, iar efectul a fost amplificat de faptul că au fost tratate neglijent normele de siguranță în interiorul sistemului.
”Această dezordine a fost girată de fosta conducere a DSP Suceava, a fost și o relație încordată a fostei conduceri a Spitalului Județean cu personalul. S-au făcut anchete epidemiologice la un moment dat și s-a pierdut șirul”, a mai spus Tătaru.
În prezent, șefia spitalului județean din Suceava a fost preluată de medici militari, iar rezultatele se vor vedea abia peste două săptămâni, crede ministrul Sănătății.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: