Guvernatorul Băncii Naționale a României a prezentat raportul anual al instituției pe care o conduce din 1990 și a făcut câteva declarații interesante.
„Aurul păstrat de către BNR în contul deschis la Banca Angliei, care este un custode solid din punct de vedere financiar şi reputaţional, este în permanenţă aurul nostru. Deci nu este înstrăinat prin operaţiuni diverse şi este şi la dispoziţia noastră în orice moment”, a declarat Isărescu (68 de ani), dezmințind informațiile difuzate de unele televiziuni cum că rezerva de aur a României ar fi fost valorificată prin operațiuni.
”Noi, Consiliul de Administraţie, conducerea Băncii Naţionale, nu am considerat că într-o asemenea perioadă este bine să apelăm la asemenea operaţiuni pentru câştiguri care altminteri sunt infime, sunt mici. Nu merită, ca să spunem aşa. Cu alte cuvinte, după ce veţi citi acest subcapitol, veţi vedea că nu numai că nu am făcut, dar nici cel puţin nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj”, a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a adăugat că rezerva de aur a crescut cu 30 de tone din 1989 și până în prezent, mare parte din această cantitate fiind obținută din conversia unor cantități de argint și aur monetar.
”Argintul nu mai este considerat un activ monetar. Era păstrat inerţial în tezaurele băncii naţionale. A fost o mişcare bună, care a mărit şi credibilitatea ţării în perioada de după 1994. Restul creşterilor au provenit în principial din cumpărările din producţia internă, până în anul 2000, când acestea au încetat întrucât producţia de aur nu a mai fost eficientă, ca să spunem aşa, nu-şi mai acoperea cheltuielile”, a mai declarat Isărescu.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: