Miracol în Islanda. Nordicii s-au calificat pentru prima oară la un turneu final

Islanda este marea surpriză a preliminariilor Euro 2016 (Knattspyrnusamband Íslands Facebook)
Islanda este marea surpriză a preliminariilor Euro 2016 (Knattspyrnusamband Íslands Facebook)

Calificarea naționalei de fotbal islandeze la Euro 2016 se aseamănă deja, doar prin improbabilitatea evenimentului, cu o descindere a extratereștrilor în județul Sălaj.

Islanda a remizat aseară, la Reykjavik, fără goluri, cu Kazahstanul. A fost de ajuns pentru atingerea celei mai importante calificări din istoria sportului islandez, după cum recunoștea chiar premierul insulei nordice, Sigmund David Gunnlaugsson, într-o declarație acordată după meci.

În ciuda promisiunilor făcute de prim-ministru, care precizase că va permite barurilor să rămână deschise și după ora 1 noaptea, poliția a închis două cârciumi unde fanii islandezi sărbătoreau calificarea istorică, motivându-și intervenția prin faptul că șeful Guvernului nu a făcut demersurile legale în acest sens.

Cum era de așteptat, nu au fost înregistrate incidente. Islanda este o țară unde criminalitatea aparține doar ficțiunii.

Ascensiunea fotbalului islandez, care părea înțepenit pe pozițiile codașe în grupele de calificare, a început în precedenta campanie, cea pentru Cupa Mondială din 2014, găzduită de Brazilia. Nordicii erau plasați în cea mai slabă urnă valorică, însă au reușit să prindă locul doi într-o grupă modestă, câștigată de Elveția și din care mai făceau parte Slovenia, Norvegia, Albania și Cipru. La baraj, au fost răpuși de croați (n.r. – scor general 0-2).

Puțini se așteptau ca Islanda să strălucească în Grupa A din preliminariile pentru Euro 2016, în ciuda lotului tot mai dinamic și mai experimentat de care dispune. Victoria de la debut, 3-0 cu Turcia, a fost pusă pe seama degringoladei din tabăra ”otomană”. A urmat un succes tot cu 3-0 în Letonia, iar apoi un șocant 2-0, la Reykjavik, cu Olanda.

Chiar şi aşa, nimeni nu i-a băgat în seamă prea mult pe islandezi, popor care are o tradiţie semnificativă în disimulare. Numele ţării, Islanda – ţara de gheaţă – este, în sine, o înşelătorie. Locuitorii l-au adoptat pentru a-i păcăli pe vikingi să nu se stabilească pe meleagurile lor, care sunt, de altfel, foarte verzi. Tot islandezii au dat un nume fals Groenlandei (n.r. – ţara verde), trimiţându-i pe invadatori către adevăratele pământuri îngheţate.

Eșecul (1-2) cu Cehia, o altă formație care și-a depășit condiția în această grupă, obținând și ea biletele pentru Franța cu două etape înainte de final, nu i-a demoralizat deloc pe islandezi, care au câștigat lejer în Kazahstan, cu 3-0, iar apoi s-au răzbunat pe cehi (2-1), acasă, pe cel mai mare stadion din țară Laugardalsvollur (n.r. – capacitate de 9.800 de locuri). În urmă cu câteva zile, islandezii au mai bătut Olanda o dată, de această dată cu 1-0, la Amsterdam.

”Băieții noștri”, cum sunt alintați în Islanda, jucătorii naționalei de fotbal au atins cea mai înaltă poziție din istorie în ierarhia FIFA – locul 23. Este un progres uluitor, având în vedere că în iunie 2012 se aflau pe locul 131, cea mai proastă clasare din istorie.

Ce s-a întâmplat în acești trei ani? Suedezului Lars Lagerback, care pregătește echipa din 2011, fiind extrem de apreciat în toată lumea fotbalului nordic, i s-a alăturat, în 2013, Heimir Hallgrimsson, care pregătise atât formații masculine, cât și feminine. Heimir va prelua echipa după Euro 2016, Lagerback anunțându-și deja retragerea.

Jucătorii islandezi sunt împrăștiați prin toată Europa. Atacanții Sigtorsson (FC Nantes) și Finnbogasson (Olympiakos Pireu) au fost crescuți de școala olandeză, în timp ce Eidur Gudjohnsen, ajuns la 36 de ani, a trecut pe la Chelsea Londra şi FC Barcelona.

Căpitanul, Aron Gunnarsson, joacă la clubul galez Cardiff City, în liga secundă engleză. Şi Gyfli Sigurdsson evoluează tot în Ţara Galilor, la Swansea, în timp ce Gislason e la Nurnberg, iar Bjarnarson joacă la Basel. Niciunul dintre mijlocaşi nu are mai mult de 27 de ani.

Defensiva este experimentată. Ragnar Sigurdsson, Kari Arnason, Birkir Saevarsson având în jur de 50 de selecţii în prima reprezentativă. Apărarea a funcţionat excelent în ultima perioadă şi graţie portarului Hannes Halldorsson, care evoluează la NEC Nijmegen, în Olanda. În urmă cu doar trei ani, portarul în vârstă de 31 de ani a regizat videoclipul reprezentanţilor Islandei la Eurovision.

Islandezii, care ar avea loc cu toţii în oraşul Cluj Napoca, nu consideră fotbalul drept o chestiune de viaţă şi moarte. Jocul echipei lor naţionale este, însă, foarte organizat, având şi acea relaxare pe care o arată doar fotbaliştii obişnuiţi să piardă. E un stil unic, imun în faţa dezamăgirilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 900 de lei mai mici
Reduceri eMAG iPad. Cele mai bune oferte de săptămâna aceasta
Locuri de muncă în vânzări, în Germania, Austria, Anglia. Salariile ajung la 3.400 de euro
Se caută șoferi în Anglia pe salarii la care visează managerii în România: 4.900 de euro