Medicii psihiatri cer modificarea legii antifumat

Reprezentanți ai spitalelor de psihiatrie „Obregia”, „Sapoca”, „Ștei”, „Grajduri” și „Jebel” au depus un memoriu la Ministerul Sănătății prin care atrag atenția asupra unor probleme pe care le întâmpină, după intrarea în vigoare a legii antifumat.

Aceștia spun că este greu să explice persoanelor care suferă de tulburări psihice grave internate că nu pot fuma în cameră și că trebuie să iasă în curte, potrivit gandul.info.

O comisie din care fac parte reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Educației, Afacerilor Interne și Justiției vor cere Parlamentului modificarea legii antifumat, pentru ca bolnavii psihici internați să aibă un statut special.

Săptămâna trecută, senatorul PNL Steliana Miron și deputații Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase au depus la Comisia juridică din Senat o serie de propuneri de modificare a legii antifumat.

Una dintre cele mai importante modificări constă în faptul că fumatul ar urma să fie permis în localuri, însă în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Un alt amendament se referă la eliminarea interdicției de a fuma la terase. De asemenea, fumătorii ar urma să se poate constitui în asociații de fumători, care să poată amenaja spații speciale destinate fumatului, inclusiv cluburi sau discoteci. Modificările vor fi dezbătute în plenul Senatului, apoi vor merge la Camera Deputaților, care va decizională.

Recomandările editorilor GreatNews: