Medici acuzați că luau mită pentru a pensiona pacienți pe caz de boală

Doi medici psihiatri şi patru asistente din Pitești sunt suspectaţi că au ajutat aproape o sută de persoane, în fiecare lună, să obţină ajutoare sociale sau pensionări anticipate. Medicii le făceau acestora acte medicale fictive. Procurorii au date că, pentru 500 de lei, medicii îi internau doar pe hârtie pe cei care apoi încasau lunar pensii şi ajutoare sociale care depăşeau, în unele cazuri, 1.000 de lei, relatează digi24.ro.

Medicul Valerian Azamfirei este suspectat de procurori că, împreună cu un alt medic şi cu ajutorul a patru asistente, a validat ilegal aproape 300 de dosare de pensionare pe caz de boală doar în ultimele trei luni.

Procurorii şi poliţiştii i-au urmărit pe suspecți și au mers în cabinetele lor din Centrul Județean de Sănătate Mintală, precum şi în locuinţele lor.

„Medicii procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le eliberau, în schimbul unor sume de bani (cca. 500 lei la fiecare internare), documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate deşi, în realitate, beneficiarii nu sufereau de afecţiunile respective”, a informat Ministerul Public.

Anchetatorii urmează să stabilească şi care este prejudiciul produs după ce, în trei luni, 288 de pacienţi ar fi primit pensii pe caz de boală sau ajutoare sociale pe baza unor acte medicale falsificate. 70 dintre aceşti pacienţi au fost chemaţi la audieri.

„Pentru încadrarea în grad de handicap, pensiile sunt între 400 şi 700 de lei şi mai este şi ajutorul de invaliditate, care înseamnă o pensie între 250 şi 400 de lei pe lună”, a explicat pentru postul de televizune Sarmizia Fetcu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Anticorupție.

Recomandările editorilor GreatNews:

Revoluția prețurilor la eMAG. Cele mai mari reduceri ale verii
Locuri de muncă part-time. Program scurt, salariu atractiv
Memorie și concentrare la examene, fără pastile. Un produs natural face minuni!
Se angajează șoferi în cele mai bogate țări din Europa. Oferte de muncă din Norvegia, Danemarca și Suedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.