Marea unire a agricultorilor dintr-un județ. Cum vor să-și salveze culturile de arșiță

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

În luna mai, cu puțin timp înainte să fie aprobat bugetul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, reprezentanții ministerului Agriculturii spuneau că în România trebuie să se organizeze cât mai multe cooperative agricole.

„Vrem să-i convingem pe agricultori să facă un pas următor în dezvoltarea agriculturii sau a afacerilor pe care le-au pornit, și anume să consulte cooperative, prin care să cumpere în comun anumite bunuri, fie să lucreze sau să valorifice producția pe care o obțin”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De acest lucru se pare că s-au convins agricultorii bihoreni, care s-au săturat să-și vadă culturile doborâte de secetă și vor să se unească pentru a reface sistemele de irigații din județ.

Vor încerca să acceseze fonduri europene, dar sunt dispuși să scoată și bani din buzunar, potrivit Digi24.

Înainte de Revoluție, în jur de 6.000 de hectare de teren agricol beneficiau de sistem de irigații. Astăzi a dispărut totul, iar agricultorii stau la mila cerului.

„Producţia este înjumătăţită, dacă nu chiar mai mică. Probleme sunt şi vor fi dacă nu vin ploile, și dacă vor veni de acum înainte prea mult nu o să mai ajute. Sistemul de irigaţii ne-ar fi de ajutor”, a declarat fermierul Cristian Mărcuș, pentru Digi24.

Fermierii spun că, în caz de secetă, sistemele de irigații i-ar putea ajuta să poată produce cel puțin cât să supravețuiască pe piața agricolă.

Potrivit estimărilor, un sistem complet de irigații suficient pentru 400 de hectare de teren ar costa aproximativ 125.000 de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.