Cea mai gravă eroare judiciară din România. 5.000 de euro pentru 12 ani de închisoare făcuți pe nedrept

marcel tundrea
Marcel Țundrea. Foto: Captură YouTube / Antena 3

Familia lui Marcel Țundrea, românul care a fost acuzat pe nedrept de crimă și a petrecut 12 ani în închisoare fără să fie vinovat, va primi 5.000 de euro din partea statului ca despăgubire, adică un euro pentru fiecare zi de închisoare.

Marcel Țundrea a fost condamnat pentru că ar fi violat şi ucis o fată de 13 ani. Când adevărul a fost aflat, bărbatul a fost eliberat, însă a murit la scurt timp și nu a mai apucat să se bucure de libertate. Cazul său este considerat cea mai mare greşeală judiciară după ’89, relatează digi24.ro.

În 1992, Marcel Țundrea, un bărbat din Gorj, a primit 25 de ani de închisoare pentru că ar fi violat și ucis o fată de 13 ani. Fata a fost găsită moartă în albia unui râu din Cărbuneşti, satul lui Ţundrea. Declaraţiile unui martor şi lipsa tehnologiei l-au condamnat la ani grei de temniţă.

„I s-au luat nişte declaraţii unei bătrâne care a spus că i se pare că l-a văzut pe Ţundrea la locul faptei. Singurul lui ghinion a fost coincidenţa de grupă sanguină – A2 el, A2 victima. Această tehnică înapoiată l-a dus pe Ţundrea după gratii”, a explicat Liliana Clima, avocatul lui Marcel Țundrea, pentru postul de televiziune.

Din închisoare, Marcel Țundrea şi-a susţinut nevinovăţia cu fiecare ocazie. După 12 ani, când tehnica a avansat, un test ADN a demonstrat că nu el este ucigaşul. A fost eliberat, însă un an mai târziu a murit, răpus de bolile căpătate după gratii. Adevăratul criminal era un vecin al fetei, care a ajuns în cele din urmă la închisoare.

„Cu greu recunoaşte sistemul când greşeşte în România”

„A luat bătaie acolo cât nu a luat în viața lui ca să recunoască. Ultima oară când a venit de la puşcărie tuşea foarte mult”, a declarat Nicu Cocheci, vărul lui Marcel Țundrea.

Fiica bărbatului a vrut să facă dreptate măcar după moartea tatălui ei. Ea a cerut despăgubiri pentru suferinţa îndurată de bărbat. După ani de procese, Curtea de Apel Craiova a decis ca statul român să plătească o despăgubire de 5.000 de euro, adică un euro pentru fiecare zi de închisoare. Familia ceruse 12 milioane de euro.

„Despăgubirea acordată este inechitabilă şi deloc în acord cu prejudiciul suferit, această situaţie a distrus o familie”, a spus avocatul Giani Militaru.

„Cu greu recunoaşte sistemul când greşeşte în România. Sunt infracţiuni, cum este cazul domnului Ţundrea, unde există persoane vinovate care scapă nepedepsite, deci faptul că sistemul nu funcţionează cum trebuie afectează şi victimele infracţiunii”, a explicat și Diana Olivia Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului.

Decizia Curţii de Apel Craiova nu este irevocabilă.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea tinerei care a găsit 5.000 de euro și i-a înapoiat
Un român, lăudat de presa irlandeză pentru că a returnat 1.500 de euro găsiți la gunoi
Un francez, cucerit de România. „Singura țară din Europa unde mai poți descoperi o lume reală”