Maraton în memoria victimelor Revoluţiei. Aleargă 42 de kilometri pe zi între Cluj și Timişoara

maraton în memoria victimelor revoluției
Maratonisul Juhos Gabor aleargă în memoria victimelor Revoluției. Foto: kezdi.info

Maratonistul Juhos Gabor a pornit ieri din Cluj-Napoca într-o cursă în care va alerga 42 de kilometri pe zi în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. El va ajunge la Timișoara joi seara.

La startul cursei care a început în faţa monumentului „Stâlpi împuşcaţi” din Cluj-Napoca, maratonistul a declarat că va străbate pe traseu oraşe precum Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj, relatează mediafax.ro.

„Am început în septembrie o cursă de maraton în amintirea eroilor care şi-au jertfit viaţa în Revoluţia din decembrie 1989 şi am alergat de la Timişoara la Cluj-Napoca. Luni este debutul Revoluţiei şi voi alerga de la Cluj-Napoca spre Timişoara, unde voi ajunge în 18 decembrie, seara, la Biserica Reformată, unde a izbucnit Revoluţia. Voi închide, astfel, cercul pe care l-am început în septembrie în cadrul acţiunii Via Revolutiae (Drumul Revoluţiei) şi voi alerga pe zi o distanţă de maraton, câte 42 de kilometri, şi voi străbate oraşe precum Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj. Traseul îl voi parcurge şi cu maşina, pentru că nu îmi ajung patru zile de alergare”, a spus Juhos.

El a subliniat că le duce timişorenilor mesajul că urmaşii celor morţi la Revoluţie sunt datori să îşi amintească de victimele represiunii comuniste sub ce formă pot, inclusiv prin astfel de alergări.

„Eu asta pot să fac pentru cei care au murit pentru ca noi să trăim într-o lume liberă, să trăiască amintirea acestor oameni. Nu am crezut că va fi o schimbare în România, nu ştiu cine îşi putea închipui atunci că regimul comunist se va schimba vreodată. Îi aştept pe toţi cei care simt că suntem datori victimelor Revoluţiei, indiferent de apartenenţa religioasă sau etnică, să mi se alăture pe traseu măcar câţiva metri”, a spus Juhos Gabor.

Juhos Gabor are 49 de ani, s-a născut în România, la Săcuieni, dar a plecat în Ungaria înainte de 1989 şi s-a stabilit la Budapesta. A alergat la maraton în marile oraşe europene – Roma, Praga sau Cracovia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Klaus, președintele care stă la selfie și zboară la „Economic”
O lume a apelor renaște prin turism. Povestea satului din Deltă distrus de comuniști
Alba Iulia, orașul care a știut să se reinventeze cu fonduri europene