Alba Iulia, orașul care a știut să se reinventeze cu fonduri europene

alba iulia
Interiorul cetății Alba Iulia. Foto: Asociația "Travel Focus"

În ultimii 5 ani, Alba Iulia și-a dublat numărul de vizitatori datorită investițiilor în turism. Mai mult, orașul cunoaște și o dubare a numărului de nopți pe care turiștii îl petrec aici, arată datele Institutului Național de Statistică, citate într-un comunicat de presă al Asociației „Travel Focus” remis greatnews.ro.

Creșterea a fost organică și constantă, din ce în ce mai mulți turiști trecând pragul centrului istoric al orașului după punerea în valoare a acestuia, continuă documentul.

Procesul de schimbare a început în anul 2009, dată la care au fost aprobate primele proiecte europene ale municipalității. Până în prezent, valoarea totală a proiectelor a depășit 150 milioane de euro.

Cu ajutorul fondurilor europene s-a modernizat întreaga zonă centrală a orașului: a fost restaurată cea mai bine păstrată cetate de tip Vauban din Europa Centrală și de Sud – Est, au fost amenajate căile de acces în oraș și zona de agrement Mamut – Parcul Dendrologic.

Totodată, a fost construită una dintre cele mai pitorești piste de biciclete din România, denumită de pasionații acestui sport „Transalpina de Mamut”.

„Efectul acestor investiții s-a văzut aproape instantaneu și în numărul turiștilor care au vizitat Alba Iulia. Dacă în 2009 Alba Iulia atrăgea puțin peste 18.000 de turiști și 40.000 de înnoptări, în 2013 orașul s-a apropiat de pragul de 40.000 de turiști și aproape 82.000 de înnoptări. Durata medie de ședere este de două zile, orașul fiind o destinație de city break, din ce în ce mai căutată în România”, se arată în comunicatul de presă.

alba iulia
Una dintre porțile cetății Alba Iulia înainte de restaurare. Foto: apulum.ro
alba iulia
O poartă a cetății Alba Iulia după restaurare. Foto: apulum.ro

Alba Iulia a înflorit odată cu intrarea României în UE

Un număr foarte mare de turiști vizitează orașul pentru o zi sau pentru câteva ore. Din punct de vedere turistic, luna august este cea mai aglomerată lună. Luna august 2014 a fost vârf de sezon, orașul primind aproximativ 6.300 de turiști care s-au cazat aici.

“Ne dorim să facem din Alba Iulia o adevărată destinație turistică în România și eforturile noastre din ultimii 5 ani, dar și strategia pentru următorii ani, merg toate spre această direcție. Este o bucurie să vezi deja rezultatele în cifre, dar vrem și putem mai mult, așa că așteptăm să ne treacă pragul toți românii care nu au ajuns până acum la Alba Iulia. Vor avea o supriză plăcută!”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Oraș al Unirii Principatelor Române și “Cealaltă Capitală a României”, Alba Iulia și-a început călătoria ca destinație turistică imediat după intrarea României în Uniunea Europeană.

Întregul centru istoric al orașului a fost refăcut, iar cetatea orașului a fost renovată din fonduri europene. Investițiile de până acum în renovarea celei mai mari cetăți de tip Vauban din România au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile, și au echivalat cu 2.500 euro pe cap de locuitor al orașului și cu 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii 7 ani. Alba Iulia are o rată a șomajului de sub 4%.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O lume a apelor renaște prin turism. Povestea satului din Deltă distrus de comuniști
Klaus, președintele care stă la selfie și zboară la „Economic”
Mame românce la Londra. Strâng donații pe care le trimit nevoiașilor din țară

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.