Și-a dat demisia din cauza unei fotografii în care semăna cu Hitler

lutz bachmann
Lutz Bachmann a demisionat din fruntea mișcării antiislam Pegida din cauza unei fotografii în care semăna cu Hitler. Foto: Pagina de Facebook Lutz Bachmann

Liderul mişcării antiislam Pegida din Germania, Lutz Bachmann, a demisionat ieri din fruntea organizației după ce presa germană a publicat o fotografie reală în care acesta semăna cu fostul lider nazist Adolf Hitler.

„Da, am decis să mă retrag de la conducerea mişcării”, a declarat Bachmann, potrivit revistei Bild. Informaţia a fost confirmată de Kathrin Oertel, purtătorul de cuvânt al mişcării xenofobe Pegida (Patrioţi Europeni împotriva Islamizării Occidentului).

„Prezint sincere scuze tuturor cetăţenilor care s-au simţit ofensaţi de postările mele pe Facebook”, a adăugat Bachmann.

Imaginea, publicată de Dresdner Morgenpost, un ziar din Dresda, şi de revista Bild, îl prezintă pe Bachmann din profil, având părul uşor umezit şi dat într-o parte, și o mustaţă mică, relatează mediafax.ro.

Contactat de revista Bild, Kathryn Oertel, purtătorul de cuvânt al mişcării Pegida, a confirmat autenticitatea fotografiei, afirmând că a fost o „glumă”.

Imigranții sunt „animale”, „vite” și „gunoaie”

Fotografia în care liderul Pegida poza în Hitler a fost postată chiar de el pe pagina sa de Facebook, însoțită de textul „S-a întors!”. Imaginea a devenit virală pe rețelele de socializare. Bachmann a explicat că a făcut această „fotografie-clişeu” după o vizită la frizer, cu ocazia lansării unei cărţi satirice despre Hitler, scrisă de Timur Vermes.

Aceasta nu a fost singura postare controversată a lui Bachmann. Anterior, el a publicat pe Facebook o fotografie a unui bărbat îmbrăcat în costumul alb tradițional al organizației rasiste Ku Klux Klan, alături de sloganul „Trei de K pe zi țin minoritățile la distanță”.

Totodată, într-o conversație privată pe Facebook, Bachmann i-a numit pe imigranți „vite”, „nenorociți” și „gunoaie”. El a mai spus că e nevoie de mai multe măsuri de securitate la biroul de asistență socială „pentru a proteja angajații de animale”.

Mişcarea antiislam Pegida a organizat mai multe manifestaţii, în principal în oraşul Dresda.

Recomandările editorilor GreatNews:

O nouă modă: Vânezi rasiști pe Facebook și-i convingi pe șefii lor să-i dea afară
Traian Băsescu are 8 dosare penale. Cazul „șantajării” Gabrielei Firea, redeschis
Rușii ar vrea un președinte ca Iohannis

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.