Lupta împotriva cancerului. Un nou vaccin personalizat ar putea salva milioane de vieți

Vaccin personalizat. Foto: en.wikipedia.org

Un vaccin revoluționar ar putea ca în următorii ani să salveze milioane de oameni bolnavi de anumite tipuri de cancer.

Injecția cu anticorpi este considerată revoluționară de către oamenii de știință și ar putea deveni cea mai bună soluție pentru persoanele care suferă de cancer.

Potrivit unui studiu realizat recent de către cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, vaccinul revoluționar ar putea eradica mai multe tipuri de cancer în stare avansată, iar tumorile ar fi distruse.

Cu ajutorul injecției cu anticorpi, cercetătorii vor ca sistemul imunitar să fie antrenat și să atace mai multe tipuri de cancer:melanom, pancreatic, mamar și pulmonar, câteva dintre cele mai periculoase tipuri de cancer cu care se confruntă oamenii din întreaga lume, în prezent.

„Acest studiu pe șoareci oferă prima dovadă că am putea fi capabili de a produce vaccinuri individualizate îndreptate împotriva unei mutații specifice prezente în tumora pacientului. Până acum, această abordare trebuie să fie văzută ca experimentală, dar reprezintă un nou mod de valorificare a sistemului imunitar împotriva cancerului”, a declarat profesorul Kevin Harrington, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

Dacă alte tratamente mizează pe țintirea anumitor tipuri de cancer, noul tratament propus de cercetătorii de la Universtatea Stanford vizează o gamă mult mai largă de tumori solide și are la bază acelaşi mecanism cu cel care determină organismul să respingă organele transplantate.

În ambele situaţii, anticorpii – molecule care detectează substanţele străine în organism – activează sistemul imunitar.

Ei se lipesc de anumite proteine din ţesuturile străine – în acest caz, de tumori – şi, prin folosirea unor celule cu rol de semnalizare, celulele T acţionează apoi ca o „echipă de intervenţie rapidă” a organismului. Atunci când celulele T intră în contact cu ţesutul „străin”, îl atacă şi îl distrug.

Cercetătorii au izolat anticorpii din organismul unor şoareci care s-au dovedit rezistenţi la cancer. Apoi, savanţii americani au injectat aceşti anticorpi, alături de anumite substanţe chimice pentru a activa celulele cu rol semnalizator, celule dendritice, în organismul şoarecilor bolnavi de cancer.

Aceste rozătoare şi-au reactivat sistemul imunitar şi apoi s-au menţinut sănătoase, fără cancer, timp de peste un an, informează Huffington Post.

Deşi studiul publicat în revista Nature a fost realizat pe şoareci, savanţii americani spun că testele in vitro realizate pe celule umane au prezentat rezultate similare în privinţa reacţiei imunitare.

Recomandările editorilor GreatNews:


Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea

Locuri de muncă în vara aceasta pe litoralul din Grecia
Brânza de burduf cu arome, rețeta unei ciobănițe de relansare a afacerii

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.