Locuitorii unui sat ar putea primi interdicție să mai facă orice fel de săpătură

FOTO: primaria-ipotesti.ro
FOTO: primaria-ipotesti.ro

Arheologii de la Muzeul Județean Olt au făcut câteva descoperire interesante în zona satului Ipotești și cred că întreaga localitate prezintă interes arheologic deosebit.

„Toate cele cinci puncte menționate în bibliografie în anii trecuți sunt de fapt același sit arheologic. Și tot satul Ipotești, din punctul meu de vedere, este pus pe un sit arheologic foarte mare.

După Reșca și după Celei va fi al treilea unde tot satul va fi în sit arheologic”, a precizat arheologul Florin Ciulavu, din cadrul Muzeului Județean Olt, citat de Adevărul.

În uma cercetărilor desfășurate la începutul acestui an, rezultatele au fost spectaculoase. Sunt descoperiri care urmează să fie incluse în viitor în circuitul științific: o măsea de mamut, ceramică din toate epocile istorice, unelte din silex și chiar oase dintr-un mormânt uman.

După includerea zonei în RAN (Repertoriul Arheologic Național), orice construcție care va necesita săpături în pământ va avea nevoie de un aviz și de la Direcția de Cultură și de prezența unui arheolog care să realizeze descărcarea de sarcină arheologică, așa cum se întâmplă, în Olt, în satul Reșca, sat construit peste fosta cetate Romula Malva.

„Sătenii nu înțeleg deocamdată ce presupune un sit arheologic, de aceea noi am luat în calcul să procedăm și acolo așa cum am procedat la Reșca și în alte părți și să facem niște mici campanii de informare. Încă nu am reușit să discutăm cu colegii de la Direcția de Cultură, dar o vom face, pentru a realiza campanii comune de informare. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă”, a mai precizat arheologul dr. Florin Ciulavu, potrivit adevarul.ro.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: