Lira are cea mai mică valoare din ultimii 168 de ani

Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel de tranzacționare din ultimii 168 de ani, potrivit Financial Times. Jurnaliștii citează un raport al Băncii Naționale a Angliei, care a ajuns la concluzia că moneda britanică s-a mai prăbușit atât de puternic în 1848.

În ultimele zile, lira sterlină a ajuns la o paritate de o liră pentru 1,21 de dolari americani, însă la cele mai multe case de schimb valutar din aeroporturi cele două monede sunt egale. Ca o comparație, în urmă cu un an, o liră sterlină era peste 1,50 de dolari.

În ultimele luni, lira sterlina a scăzut puternic și a trecut sub cotele din anii `70 și `90. Cauza este votul la referendumul din 23 iunie, care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna aceasta a mai apărut un motiv de îngrijorare pentru Marea Britanie. Premierul Scoției, Nicola Strugeon, a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta un nou proiect de lege în ceea ce privește un referendum pentru independență.

„Sunt hotărâtă ca Scoția să poată reconsidera chestiunea independeței, și chiar înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, dacă acest lucru este necesar pentru a proteja interesele țării noastre”, a declarat premierul Strugeon, în deschiderea congresului partidului său.

Scoțienii au mai organizat un referendum care a avut ca temă independența față de Marea Britanie în 2014. 55% dintre alegătorii scoțieni au spus atunci că nu vor independență. Însă premierul Nicola Sturgeon e de părere că acum condițiile sunt altele din cauza Brexit-ului.

Premierul britanic Theresa May a declarat că va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a începe în mod oficial ieșirea din UE, până la sfârșitul lunii martie a anului viitor.

Ieri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat într-o declarație că Marea Britanie ar putea rămâne în UE. „Cred că este inutil să speculăm pe tema unui Brexit uşor. Singura alternativă la un Brexit dur este niciun Brexit. Spun asta chiar dacă astăzi, aproape nimeni nu mai crede în această posibilitate”, a spus Tusk.

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre de cititori!

Recomandările editorilor GreatNews:

Comoara din nord. O comună din România stă pe un zăcământ de o puritate excepțională

https://greatnews.ro/richis-sat-multinational-zeci-de-straini/