Comoara din nord. O comună din România stă pe un zăcământ de o puritate excepțională

ghips
Ghips. Foto: Mark A. Wilson (Wikimedia Commons)

Comuna Păltiniș din județul Botoșani stă pe unul dintre cele mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa. Până acum însă, zăcământul nu a fost exploatat niciodată, relatează adevarul.ro.

Potrivit autorităţilor locale, zăcământul ar putea fi exploatat încontinuu timp de peste 100 de ani. Puritatea zăcământului de ghips este excepțională, de 98,99%.

Zăcămintele de ghips de la Păltiniş se întind pe o suprafaţă importantă și ajung până în Republica Moldova şi în Ucraina, ţări situate la doar câţiva kilometri de comuna botoşăneană cu 2.800 de locuitori.

Citiți și: De ce s-a împotmolit exploatarea de mare adâncime de la Caragele. Ce se întâmplă cu gazul din subteran

Zăcămintele de ghips au fost descoperite în urma unor prospecţiuni din anii ’80, realizate de un grup de geologi trimişi să caute noi resurse naturale pe malurile Prutului.

Având în vedere puritatea și dimensiunile zăcământului, în perioada comunistă s-a pus la punct un plan de ridicare a unei fabrici la Darabani, oraş situat la numai câţiva kilometri de Păltiniş, pentru procesarea ghipsului de foarte bună calitate din zonă. Au fost aduse materiale şi se pregătea începerea exploatării, însă planurile au fost abandonate după Revoluție, a povestit Costel Romanescu, primarul din Păltiniş, pentru adevarul.ro.

Vă recomandăm și: România absurdă. Oamenii care stau pe cel mai mare zăcământ de gaze se încălzesc cu lemne

La ora actuală, acest zăcământ de ghips este exploatat și prelucrat în Republica Moldova și în Ucraina (este vorba de același zăcământ care se prelungește din România în țările vecine).

„În Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc. În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului“, a mai explicat primarul din Păltiniş.

Până în prezent, zăcământul din România a rămas neatins.

zăcământ de ghips păltiniș
Primarul Costel Romanescu. Foto: Cosmin Zamfirache (adevarul.ro)
harta româniei zăcământ de ghips
Foto: Google Maps

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Exploatarea de aur de la Certej, noul punct fierbinte pe harta României

O mare companie germană a deschis o fabrică într-un oraș din România

https://greatnews.ro/fabrica-de-elicoptere-airbus-ghimbav/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.