Un liceu din Timişoara a găsit un criteriu de selecție foarte neobișnuit pentru elevii săi, relatează digi24.ro.
Una din condiţiile pe care cei care se înscriu în clasa 0 trebuie să le îndeplinească este ca părinţii, bunicii sau tutorii să fi absolvit la rândul lor cursurile acestei instituţii de învăţământ. Conducerea Liceului Pedagogic din Timişoara a impus această condiție după ce în ultimii ani instituția, care este foarte căutată, a ajuns la un număr dublu de clase.
Oamenii sunt foarte nemulțumiți de noul criteriu de selecție și îl consideră profund discriminatoriu.
„Doamne… spun drept, mă șochează treaba asta. Ar trebui cel mai aproape de locul în care domiciliază”, a declarat un părinte pentru postul de televiziune.
Însă Cornel Petroman, directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, are altă părere: „Orice criteriu care se adoptă are o notă de discriminare”.
Deși instituția este una de stat, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiș spun că nu au ce să facă deoarece liceul nu mai are circumscripţie şcolară, aşa că îşi poate selecta elevii cum doreşte.
Liceul Pedagogic din Timişoara are o tradiţie de aproape un secol şi este considerat una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din vestul ţării.
4 criterii de departajare
Potrivit mediafax.ro, acest criteriu de selecție este unul dintre cele 4 criterii de departajare a copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare.
Cele 4 de criterii sunt următoarele: 1. unul dintre părinţi sau bunici să fie sau să fi fost cadru didactic, 2. unul dintre părinţi sau bunici să lucreze la Liceul Pedagogic, 3. viitorul elev să aibă fraţi care sunt înscrişi la Liceul Pedagogic și 4. bunicii sau părinţii au absolvit cel puţin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.
Pentru a avea prioritate, elevii trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre aceste cerinţe.
Liceul susține că promovează „incluziunea socială”
Iată cum este descrisă instituția pe site-ul oficial: „Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara este o unitate de învăţământ preuniversitar de stat. Este o instituţie şcolară cu prestigiu în comunitatea educaţională a judeţului Timiş, care se bucură de încrederea şi aprecierea beneficiarilor ei direcţi şi indirecţi. Personalul şcolii este recunoscut pentru competenţă profesională şi probitate morală”.
În ciuda noului criteriu de selecție impus, instituția susține pe site-ul oficial că vrea să își formeze elevii „în spiritul toleranţei şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului” și să le insufle „valorile umaniste, ştiinţifice şi interculturale” care să le permită să-şi realizeze propriile aspirații și să ocupe un loc de muncă, inclusiv pe piața internațională a muncii.
De asemenea, instituția susține că promovează „incluziunea socială”, fapt care intră în contradicție cu noua măsură.
„Liceul nostru este un centru de excelenţă care asigură formarea iniţială a personalului didactic pentru diferite niveluri de învăţământ. Misiunea principală a Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara constă în sprijinirea dezvoltării libere, integrale şi armonioase a elevilor în vederea formării lor ca personalităţi autonome, cu un sistem de valori necesare împlinirii şi dezvoltării personale, pregătite pentru participare cetăţenească şi activă în societate, pentru incluziune socială şi angajare pe piata muncii”, se mai arată pe site-ul instituției.
Avocaţii spun că părinţii se pot adresa Inspectoratului Școlar Județean, instanței de judecată și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Nu este pentru prima dată când Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara a ajuns în atenția presei. În urmă cu 2 ani, a fost publicată pe YouTube o înregistrare în care Andrei Lehaci, profesor de religie al elevilor din clasele IX – XII cu profil teologic de la Liceul Pedagogic, le spune acestora că romii ar trebui exterminați: “Dacă i-aş vedea la semafor, aş trece cu maşina înainte şi înapoi peste ei. Nu vă uitaţi în gură la toţi rahaţii că i-au exterminat pe evrei. Mă, nu fiţi tâmpiţei. Mă, dacă Antonescu a făcut un lucru bun, a făcut că i-a exterminat. Dacă ar mai fi trăit un an, bată-i Dumnezeu, să mai fi trăit…”.
Deoarece între timp a devenit preot, Andrei Lehaci nu mai predă la Liceul Pedagogic.
Recomandările editorilor GreatNews:
Transilvania, din nou vedetă în presa internațională. Cu ce i-a cucerit pe jurnaliștii britanici
Cum poți să primești de la stat un teren gratuit pentru casa ta. Ce trebuie să faci
Sate de poveste din Dobrogea pe care să le explorezi în vacanțele tale
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: