Legea antifumat ar putea deveni și mai dură

FOTO: svklimkin/Pixabay.com
FOTO: svklimkin/Pixabay.com

Un amendament propus de deputatul PNL Daniel Fenechiu prin care se dorea „relaxarea” legii antifumat ar putea avea efect contrar. Propunerea sa, prin care se cerea redefinirea conceptului de „spațiu public închis” și posibilitatea de a se înființa locuri în care să se poată fuma, a fost respinsă de Comisia de sănătate din Camera Deputaților.

„Este în momentul de faţă uşor exagerată ideea de a interzice unor fumători să poată să îşi aranjeze nişte spaţii închise unde bunăoară iarna să poată să fumeze. Nu ar deranja pe nimeni”, este de părere senatorul Daniel Fenechiu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va susține „îmblânzirea” legii. „Poate odată ne trezim și această lege ne ajută să scăpăm de acest viciu păgubos. Poziția mea e foarte clară, legea trebuie să rămână nemodificată. Această lege nu va fi modificată. Chiar dacă e o lege dură, chiar dacă sunt supărați cei care sunt fumători ca și mine, nu văd de ce trebuie să modificăm legea!?”, a declarat Liviu Dragnea.

Mai mult, membrii comisiei au decis să înăsprească legea antifumat, propunând un amendament care interzice fumatul în autoturismele în care se află copii sau femei însărcinate.

„Se interzice fumatul în toate spaţiile închise, spaţiile de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, precum şi în autovehiculele în care se află minori sau femei însărcinate. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi, din penitenciarele de mare siguranţă”, prevede amendamentul adus de Ana Măiţă, președintele Asociației „Mame pentru mame”. Propunerea a fost asumată de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Un alt amendament care a primit sprijinul membrilor Comisiei de sănătate vizează interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice închise, adică şi în restaurante.

Ce amenzi prevede legea antifumat

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de între 100 și 500 de lei pentru persoanele fizice şi între 5.000 și 15.000 de lei pentru firme, la acestea existând şi sancţiuni complementare.

Legea antifumat a intrat în vigoare în luna martie a anului trecut, iar România a devenit a 94-a ţară din lume în care fumatul este interzis în spaţiile publice închise. Guvernul a explicat într-o schemă că prin spaţiu public închis, se înţelege orice spaţiu delimitat de un acoperiş, plafon sau tavan şi de cel puţin doi pereţi.

Nu se mai poate fuma la locul de muncă, în birouri, săli de şedinţă, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul este interzis în magazine, expoziţii sau târguri aflate în spaţii închise, în mall sau în pieţe închise. Fumatul nu mai este permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri şi pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.

Interdicţia se aplică şi în gări, aeroporturi, taxiuri sau în maşina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unităţile de învăţământ, cele medico-sanitare şi pentru protecţia copilului, precum şi în toate locurile de joacă pentru copii.

FOTO: svklimkin/Pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: