Lege. Magazinele ar putea fi obligate să vândă mai multe produse românești

Magazinele alimentare din România ar putea fi obligate să aibă la raft și în galantare 51% din produse fabricate în țară. Proiectul de lege a trecut de Senat.

„Comercianții – persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca pentru categoriile: carne, legume și fructe să achiziționeze aceste produse, în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii din producția românească”, se prevede în forma legii adoptată de Senat, modificată printr-un raport suplimentar în cadrul Comisiei Economice, potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.

Proiectul ar fi însă mai permisiv în lunile de iarnă, atunci când magazinele pot vinde legume și fructe străine într-o proporție de 70%.

Guvernul ar fi trimis un punct de vedere negativ în luna iunie cu privire la acest proiect legislativ, „considerând că stimularea consumului produselor fabricate pe teritoriul național ar conduce la o discriminare între produsele fabricate în România de către prodocători cu capital străin și cele autohtone”.

Propunerea legislativă a primit 76 de voturi pentru și niciun vot împotrivă.

Pe masa senatorilor se mai află un proiect de lege asemănător, care prevede ca hipermarketurile care nu expun la vânzare produse alimentare atestate tradițional în România să fie sancționate cu amenzi între 2.500 de lei și 5.000 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.