FOTO: TourVisionWA/Youtube
FOTO: TourVisionWA/Youtube

Pe coasta nord-vestică a Australiei, un fenomen natural care se petrece în fiecare zi a primit numele de „Cascada orizontală”. Aici, apa învolburată se scurge prin două chei alăturate, formând o ciudată cascadă „culcată” printre stâncile înalte.

De fapt, în ciuda numelui, „Cascada orizontală” este o maree rapidă care se scurge prin cele două chei strâmte. Deoarece mareea este o mișcare oscilatorie zilnică și alternativă (de înaintare sau de retragere de la țărm) a apelor mărilor și oceanelor (datorită atracției Lunii și a Soarelui), direcția șuvoiului de apă al „Cascadei orizontale” se inversează odată cu fluxul și refluxul.

Mareele de pe coasta nord-vestică a Australiei, numită Kimberley, pot ajunge la 10 metri, motiv pentru care schimbările de nivel la „Cascada orizontală” sunt spectaculoase de fiecare dată. Cheile din nord, aflate mai în largul mării, sunt late de 20 de metri, iar cele sudice au 12 metri lățime.

„Cascada orizontală” este cel mai cunoscut monument al naturii de pe coasta Kimberley și a fost descrisă de naturalistul David Attenborough drept una dintre cele mai frumoase minuni ale naturii din lume.

Zone-sanctuar, fără minerit și pescuit

Acum, statul australian dorește să protejeze și mai bine coasta nord-vestică a Australiei, așa că va înființa 4 noi parcuri marine pe coasta Kimberley, care vor proteja 48% din apele din largul coastei, relatează BBC.

Coasta Kimberley se află departe de zone cu populație mare, iar accesul până la ea este destul de dificil, cu excepția accesului dinspre mare. Viața sa marină bogată include o mare diversitate de corali și specii de delfini care nu mai trăiesc și în alte părți ale lumii.

Coasta Kimberley este și o „creșă” pentru cea mai mare populație de balene cu cocoașă din lume. Se estimează că 22.000 de balene o vizitează în fiecare an înainte de a porni spre Antarctica.

Până acum, regiunea a fost protejată de însăși izolarea sa, însă conservaționiștii și autoritățile își doresc acum un Mare Parc Marin Kimberley, cu mai multe sanctuare marine (zonele-sanctuar exclud activități precum mineritul și pescuitul).

FOTO: TourVisionWA/Youtube

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.