Șansă pentru bolnavii de inimă. Laborator de ultimă generație, inaugurat în România

laboratorul de electrofiziologie
Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Floreasca. Foto: Captură Digi24

În premieră pentru cardiologia din România, la Spitalul de Urgență Floreasca din Bucureşti a fost inaugurat un laborator de ultimă generație unde poate fi tratată orice problemă a ritmului cardiac. Pacienții sunt operați cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, iar medicii le montează un dispozitiv la nivelul inimii, relatează digi24.ro.

Se estimează că un român dintr-o sută suferă de un tip de aritmie cardiacă, adică inima lui nu bate normal. Însă doar unul din zece bolnavi este tratat corect şi la timp, ceilalți riscând să sufere un accident vascular.

În vârstă de 21 de ani, Roxana Ştefănescu a descoperit acum doi ani că suferă de aritmie: „M-am născut cu această problemă, însă am descoperit-o din întâmplare pentru că ea nu prezenta niciun fel de simptomatologie. Pur şi simplu mama mea mi-a pus mâna pe puls şi a văzut că nu bate ritmic”.

Roxana a devenit primul pacient operat în Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Floreasca. Tânăra are acum un dispozitiv la nivelul inimii care a fost montat într-o intervenţie realizată cu echipament robotizat. Dispozitive similare se mai montează în trei spitale din ţară, însă în operaţii clasice.

„Pentru prima oară am văzut un EKG normal”

„Nu voi mai lua absolut niciun tratament. Ieri pentru prima oară am văzut un EKG normal pe care o să-l înrămez”, a povestit tânăra.

Medicii care au operat-o pe Roxana s-au specializat în Spania, în Franţa, în Ungaria sau în Israel. Fiecare dintre ei a petrecut între un an şi trei ani în străinătate pentru a se specializa.

Teoretic, în Laboratorul de Electrofiziologie se pot face patru intervenţii pe zi. Practic, sunt operaţi doar cei în stare critică, pentru că nu sunt suficienţi bani: intervenţiile cu noua tehnologie costă 10.000 de euro, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu are fonduri ca să le deconteze pe toate.

Laboratorul este al treilea de acest fel din sud-estul Europei, după cele de la Atena şi Sofia, şi face parte dintr-un Centru de Excelenţă care va costa, în total, 36 de milioane de lei, banii venind din fonduri europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții și industrie pentru români în străinătate
Reduceri incredibile la tablete și huse la eMag
Vânează pe uscat și trăiește în copaci. Povestea celui mai ciudat pește de pe Pământ

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.