Guvernul a anunțat că a lansat programul ”Investește în tine”, fiind semnate documentele de garantare și de plată destinate derulării acestuia.
Potrivit documentului, începând cu 15 octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua acelaşi tip de credite de până la 35.000 de lei.
Mai mult, dacă persoana care solicită creditul este angajată, are dreptul la încă 20.000 de lei. Dobânda acestui program va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie.
Premierul Viorica Dăncilă a spus că banii pot fi folosiți pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.
”Un proiect ajuns la maturitate este «Investeşte în tine». Vor fi semnate astăzi toate documentele necesare pentru începerea efectivă a acestui program destinat românilor care au nevoie de finanţare pentru o mai bună pregătire profesională. Începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat Viorica Dăncilă.
Investește în tine. Condiții:
Programul Investește în tine este destinat doar cetățenilor români, cu domiciliul în România.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului trebuie să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii.
Persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii.
Mai mult, solicitanții trebuie să prezinte cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Guvernul va garanta creditele în proporție de 80%.
Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi a Fondului Român de Contragarantare (FRC). Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).
În 2018, plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise este de 600 de milioane de lei.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: