Țara care își încurajează cetățenii să plece la muncă în străinătate

insulele filipine
Foto: Pagina de Facebook Maids Academy & Employment Agency Inc.

Insulele Filipine au una dintre economiile cu cea mai mare creștere din Asia, însă în ciuda acestui fapt, în Filipine nu există suficient de multe joburi. Așa că în fiecare an Guvernul instruiește mii de oameni ca să plece la muncă în străinătate, relatează BBC.

La Academia de Menajere din Manila, cursantele învață să șteargă praful și participă la lecții de igienă, de gestionare a finanțelor personale și de bunăcuviință.

Școlile guvernamentale din Filipine pregătesc în fiecare an zeci de mii de menajere, șoferi, mecanici și grădinari, cu scopul expres de a le înlesni plecarea din țară și de a-i ajuta pe filipinezi să-și găsească joburi în alte țări.

Situația poate părea ciudată însă, de fapt, statul câștigă foarte mulți bani de pe urma expaților filipinezi, care au ajuns la aproximativ 10 milioane la ora actuală, și care trimit permanent valută în țară odată ce și-au găsit o slujbă în străinătate.

„Suntem eroi naționali”

Pe de altă parte, fără acest exod extraordinar al forței de muncă, statul filipinez ar avea mari probleme în a oferi suficient de multe joburi pentru o populație care crește anual cu două milioane de locuitori, mai notează BBC.

„Suntem mândre de ceea ce facem. Noi suntem eroi naționali”, a povestit Maria pentru sursa citată.

„Nu am de ales. Am un copil acasă, dar nu am mijloace ca să-l întrețin. Cu salariul pe care îl voi câștiga în Kuweit, mama mea va putea să îl crească”, a arătat și Evelyn.

Multe dintre femeile filipineze care pleacă la muncă în străinătate sunt puse în situația de a se separa de copiii lor pentru cel puțin 3 ani.

În Insulele Filipine, o treime din populație are sub 15 ani. Prognozele economice sunt însă sumbre. Ele arată că actuala creștere economică, deși impresionantă, nu va reuși să susțină o populație despre care se crede că se va dubla, ajungând de la 100 la 200 de milioane de locuitori în următorii 30 de ani.

Recomandările editorilor GreatNews:

O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
Locuri de muncă în străinătate, pentru necalificați. Oferte în 2015
Peștera secretă din Munții Pădurea Craiului

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.