Inel din aur superb, descoperit de un detectorist amator într-o pădure

inel de aur descoperire
Preda Bălăiban și inelul din aur descoperit. Foto: Primăria Brusturi Bihor

Un detectorist amator din Oradea a descoperit un superb inel de aur medieval într-o pădure de lângă comuna Brusturi din județul Bihor, relatează publicația locală ebihoreaul.ro.

Alături de inelul de aur ce datează din Evul Mediu, Preda Bălăiban a găsit și un inel de bronz, un fragment dintr-o brăţară din bronz, o cataramă din bronz, 8 piese din fier şi două amnare, care se foloseau pentru aprinderea focului.

Obiectele au fost găsite cu ajutorul unui detector de metale duminică, iar marți au fost predate Primăriei Brusturi. Obiectele au fost preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

inel de aur descoperire
Foto: Primăria Brusturi Bihor
inel de aur descoperire
Foto: Primăria Brusturi Bihor

„Descoperire… strălucitoare la Brusturi! Preda Balaiban ne-a obișnuit deja cu descoperirile sale arheologice. Nu cu mult timp în urmă vă anunțam extraordinara descoperire pe teritoriul comunei noastre a mai multor topoare din bronz vechi de 3.000 de ani.

Azi, Preda Balaiban s-a prezentat la Primărie cu o altă descoperire, de data aceasta de-a dreptul… strălucitoare: un inel de aur masiv pur (…) Este o descoperire absolut extraordinară! Pe lângă acest inel din aur, Preda a mai descoperit și un inel de bronz”, a anunțat Primăria Brusturi pe pagina sa de Facebook.

inel de aur descoperire
Foto: Primăria Brusturi Bihor
inel de aur descoperire
Foto: Primăria Brusturi Bihor

„La o primă cercetare a inelului de aur, pot să spun că este o descoperire cu adevărat rară pentru judeţul nostru. Bijuteria pare a fi din Epoca Medievală timpurie. Aurul este de calitate, probabil inelul a fost pierdut în pădure, iar posesorul a fost o persoană importantă, înstărită”, a explicat Bogdan Tegzeş, consilier în cadrul DJC, pentru ebihoreaul.ro.

Potrivit Legii nr. 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei.

În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepțională, se poate acorda și o bonificație suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.