Idei de viitor. Cum să avem un Eurovision mai curat

junior achievement
Competiția SciTech Challenge 2015 a avut loc la București. Foto: Pagina de Facebook JA

Peste 50 de elevi din nouă țări europene au participat la a șasea ediție anuală a SciTech Challenge, un eveniment desfășurat anul acesta la București, în perioada 21 – 23 aprilie. În cadrul competiției, tinerii au primit sarcina de a găsi o soluție inovatoare pentru a scădea cât mai mult posibil emisiile de carbon generate de concursul Eurovision 2015.

La competiție au participat elevi din Marea Britanie, Franța, Italia, Belgia, Norvegia, Olanda, Polonia, România și Rusia. Echipele au avut la dispoziție 24 de ore pentru a găsi o soluție cât mai bună.

Echipa câștigătoare, formată din Juliette Duval (Franța), Lauren Sillis (Belgia), Jack Francis (Marea
Britanie), Mattia Fusetti (Italia) și Arkadiusz Przywecki (Polonia), a fost aleasă pentru spiritul de echipă, pentru abilitățile de prezentare și pentru ideea lor remarcabilă, se arată într-un comunicat de presă remis greatnews.ro de organizatorul Junior Achievement, cel mai mare furnizor de programe de educație antreprenorială din Europa.

„Conceptul dezvoltat de ei, ”Covorul magic”, este o invenție tehnologică ce produce energie cu ajutorul forței de frecare statice. Soluția tinerilor a fost să reducă numărul de persoane ce vor urmări concursul Eurovision de acasă, din fața televizorului, și să le determine să producă energie. Echipa a sugerat montarea a 25 de ecrane mari în principalele piețe publice din Europa și a unor ”covoare magice” care să producă energie prin simpla prezență a spectatorilor”, continuă comunicatul.

”A fost cu adevărat o provocare faptul că a trebuit să cunosc și să lucrez în echipă cu elevi din alte țări, deci nu doar necunoscuți, ci și proveniți din alte culturi. De asemenea, a fost o provocare să alegem soluția cea mai potrivită, pentru că am avut multe idei bune. Cineva a sugerat să facem un proiect social, cineva a venit cu propunerea să ne gândim la trafic, iar până la urmă am decis să construim un sistem care să le îmbine pe toate”, a spus Jack Francis, elev din Marea Britanie și membru în echipa de pe locul I. Tânărul își dorește ca în viitor să devină inginer chimist.

junior achievement
Echipa câștigătoare a competiției SciTech Challenge 2015. Foto: Pagina de Facebook JA

Participanții s-au calificat în finala europeană de la București prin câștigarea competițiilor naționale Sci-Tech Challenge în țările lor.

Scopul competiției este de a-i inspira pe tineri să aleagă profesii din domeniile STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și de a-i încuraja pe lideri să folosească știința pentru a rezolva problemele lumii de astăzi și provocările energetice ale viitorului.

“Este crucial să creștem interesul și educația în domeniile STEM, nu numai pentru a reduce actualul
decalaj de competențe din Europa, ci și pentru a consolida capacitatea tinerilor de a pătrunde pe piața locurilor de muncă ale viitorului”, a explicat Caroline Jenner, director executiv al Junior Achievement Europa.

Programul educațional Sci-Thech Challenge este derulat de Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe și de ExxonMobil.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru bucătari și ospătari. Oferte în Franța și Germania
Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Scandal în pădurile României. O corporație este acuzată că încurajează tăierile ilegale

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.